Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Oligarhul rus este acuzat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.  

Aceasta este prima dată când CPI emite un mandat de arestare împotriva unui șef de stat în funcție. În cazul în care Putin intră pe teritoriul uneia dintre cele 123 de state membre ale CPI, va fi arestat și transferat la Haga pentru judecată. 

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera a II-a preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova”, se spune într-o informare de pe site-ul CPI. 

Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Mandatul a fost emis în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma și se referă la deportarea ilegală a populației (copii) și transferul ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă. Mandatul de arestare a fost emis împotriva lui Putin și a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. 

Procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat că există motive întemeiate să se creadă că Putin și Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, „pentru că au comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții și pentru eșecul lor de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis săvârșirea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul efectiv a acestora, în conformitate cu responsabilitatea superiorului”. 

Mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin | Oligarhul rus, acuzat de crime de război

Care sunt țările în care nu Vladimir Putin nu mai poate intra 

Țările în care Vladimir Putin nu mai poate intra pot fi consultate AICI

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că decizia CPI nu are nicio semnificație pentru Rusia, inclusiv din punct de vedere juridic. 

În Ucraina, decizia CPI a fost salutată ca o „decizie istorică pentru Ucraina și întregul sistem de drept internațional”, conform procurorului general al țării, Andrii Kostin. Șeful biroului președinției ucrainene, Andrii Iermak, a spus că emiterea mandatului este „doar începutul”. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.