Reclamă

Reţetele vechi româneşti au uneori nume ciudate, alteori sunt făcute cu ingrediente pe care bucătăria modernă nu le mai combină la fel. Iată câteva dintre cele mai interesante reţete tradiţionale româneşti ciudate.

Cele mai ciudate nume ale mâncărurilor românești

Ce sunt MINCIUNELELE?

Sursa: Social Media

Minciunelele sau aripile de înger  sunt un produs tradițional de patiserie dulce, crocant, făcut din aluat care a fost modelat în panglici subțiri răsucite, prăjit și stropit cu zahăr pudră. Comun multor bucătării europene, aripile de înger au fost încorporate în alte bucătării regionale de către populațiile de imigranți.

INGREDIENTE:

  • 2 ouă
  • 3 linguri de zahăr
  • 100 g untură proaspătă sau margarină
  • 100 g smântână sau iaurt cu 10% grăsime
  • Coajă de lămâie
  • Esență de rom/vanilie
  • Praf de copt
  • Ulei pentru prăjit
  • Zahăr pudră pentru decor

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă toate ingredientele şi se frământă, la început cu lingura, apoi cu mâna, până se obţine un aluat nelipicios. Se întinde o foaie de 4-5 mm şi se taie în romburi, apoi se crestează pe mijloc şi se trece unul dintre colţuri prin tăietură, obţinându-se o formă răsucită. Se încinge uleiul pe foc domol şi se prăjesc în el minciunelele. Când sunt aurii, se scot pe un şerveţel absorbant, se lasă puţin să se răcească şi apoi se pudrează cu zahăr.

Ce sunt LIMBILE DE PISICĂ ?

Sursa: Social Media

Acestea sunt fursecuri fine cu cremă sau simple „langues de chat” sunt un produs clasic de cofetărie.  Se prepară foarte ușor și rapid și pot fi servite că atare, simple, sau umplute cu creme diverse sau glasate cu ciocolată topită. Ele pot fi modelate în formă clasică de limba (că un mic pișcot) sau sub formă de pastile (bănuți).

INGREDIENTE:

  • 100 g albuș de ou
  • 100 g de unt
  • 100 g făină
  • 100 g zahăr vanilat
  • Esență de vanilie
  • Praf de sare

MOD DE PREPARARE:

Se mixează untul moale cu zahărul până se obţine o cremă spumoasă, se adaugă treptat făina cernută prin sită, apoi se încorporează aerisit albuşurile bătute spumă în prealabil, cu puţină sare. Se pun grămăjoare de aluat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se alungesc cu ajutorul unei linguriţe (se vor mai întinde şi în timp ce se coc). Se ţine tava în cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 4-5 minute sau până când marginea limbilor de pisică devine aurie. Se lasă 1-2 minute în tavă să se întărească, apoi se pot scoate pe o farfurie.

Atât de gustoase încât nu o să-ți vină să te mai oprești din mâncat

Ce este LAPTELE DE BOU?

Sursa: Social Media

Laptele de bou este atât un fel de “brânză”, numită și Julfa sau lapte de buhai, din semințe de cânepă, cât și un desert ce seamănă cu baclavaua, realizat cu straturi din aluat nedospit (fript, prăjit și chiar și finalizat în cuptor) cu semințe de cânepă/nuci/migdale/mac și sirop de zahăr, la care se mai adaugă apă de flori, vanilie, coji de citrice etc.

INGREDIENTE:

  • 4 căni de semințe crude
  • 1 l de lapte
  • Sare
  • Mălai
  • Apă

MOD DE PREPARARE:

Laptele se pune la fiert. Seminţele se prăjesc în cuptor, apoi se macină fin, iar făina obţinută se toarnă în laptele clocotit. Se amestecă, pe foc, până când se obţine o pastă groasă. Se adaugă sare şi se mai fierbe la foc mic încă 10 minute. Se pregăteşte o mămăligă tare, care se lasă să se răcească şi apoi se taie felii. Se serveşte cu fiertura de lapte şi seminţe.

Ce sunt POLELE-N BRÂU?

Sursa: Social Media

Brânzoaica sau poele-n brâu este un fel de plăcintă umplută cu brânză făcută din aluat dospit, fiind un preparat tradițional românesc. Se umplu de obicei cu brânză de vaci proaspătă și se coc în cuptor. Există doua variante principale de poale-n brâu: sărate și dulci. Tradițional, se ung cu smântână sau miere.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 ml lapte
  • 3 ouă
  • 100 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 25 g drojdie proaspătă

Pentru umplutură

  • 350 g brânză de vaci
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • Esență de rom/vanilie
  • 2 ouă
  • 3 linguri de griș

     Pentru uns:

  • 1 gălbenuș
  • 3 linguri de lapte

MOD DE PREPARARE:

Se încinge cuptorul la 200 de grade şi se unge o tavă mare cu ulei. Se amestecă drojdia dizolvată în apă călduţă cu două linguri de zahăr, apoi se lasă deoparte 10 minute. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul şi restul de zahăr.

Se adaugă sarea şi drojdia dizolvată, apoi se pune făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros. Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat în el, se unge cu ulei şi se acoperă cu un şervet.

Se lasă la dospit până îşi dublează volumul. Se pregăteşte umplutura de brânză, amestecând toate ingredientele – ultimul se pune grişul. Se întinde aluatul cu un făcăleţ, pe un blat de lucru, şi se taie din el pătrate, care se umplu cu crema de brânză şi se împăturesc aducând colţurile spre interior, ca şi cum ar fi plicuri.

Se presează un pic, ca să nu se desfacă la copt. Se ung cu amestecul făcut din gălbenuş şi lapte, folosind o pensulă. Se dau la cuptor pentru circa 30 de minute.

Cele mai bizare nume de mâncare românească

Ce sunt PUȚELE CU MAC (PUȚIȘOARE)?

Sursa: Social Media

Puțe cu mac, rețetă de desert tradițional.Este un desert de casă din aluat cu cartofi și mac. ”Puțișoarele cu mac” sunt tradiționale în Banat.

INGREDIENTE:

  • 1 kg cartofi
  • 75 g griş
  • 2 linguriţe de sare
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 200-250 g făină albă
  • 80 g unt
  • 6 linguri de mac măcinat
  • 6 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilat

MOD DE PREPARARE:

Cartofii se fierb în coajă (preferabil să fie albi, mai sfărâmicioşi), apoi se curăţă, se cântăresc 750 g şi se zdrobesc bine întrun castron. Se adaugă sarea, grişul şi făina (pentru început, doar 200 g). Se frământă un aluat moale, lipicios – dacă e nevoie, se mai adaugă o lingură de făină, dar în nici un caz nu trebuie să fie un aluat tare. Se pune pe foc o oală de 4 litri cu apă în care se adaugă două linguriţe de sare.

Se presară făină pe blatul de lucru şi se răstoarnă aluatul. Se taie în bucăţi, apoi se modelează cu mâinile puţişoarele, care nu trebuie să fie mai lungi de 9-10 cm. Până se termină toate de modelat, va clocoti şi apa, aşa că se pun toate odată în oală. Separat, se topeşte untul într-o cratiţă, apoi se stinge focul.

După ce “puţele” se ridică la suprafaţă, se mai lasă să fiarbă în clocote mici 1-2 minute, apoi se scot cu spumiera, se scurg şi şi se pun în untul topit. Se amestecă, să se îmbrace toate în untul topit. Se adaugă macul măcinat amestecat cu zahărul pudră şi zahărul vanilat şi se amestecă iar. Sunt bune şi calde, şi reci.

Ce sunt BOI PE MOARE?

Sursa: Social Media

Boi pe moare este o rețetă tradițională din Crișana. Folosită cu precădere în perioada postului, este delicioasă. Iată cum se prepară.

INGREDIENTE:

  • Mălai
  • Apă
  • Sare
  • Zeamă de varză murată
  • Ulei

MOD DE PREPARARE:

Se pune zeama de varză la fiert. Din mălai, sare şi apă se face o mămăligă tare care să poată fi tăiată cu aţa. Se formează din ea, cu ajutorul unei linguri, găluşte care se fierb în zeama de varză timp de 1-2 minute. Se scot, se scurg, se pun într-o farfurie, se picură puţin ulei pe ele, apoi se toarnă zeama de varză.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro