Attiéké, un preparat ancestral și emblematic pentru Coasta de Fildeș, a fost inclus miercuri pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO. Ramata Ly-Bakayoko, delegatul permanent al Coastei de Fildeș pe lângă UNESCO, a explicat că acest preparat este „parte esențială a bogăției culinare a Coastei de Fildeș și adânc înrădăcinată în viața de zi cu zi a comunităților sale.” Attiéké este consumat zilnic și la diverse ceremonii, cum ar fi nunți, botezuri, înmormântări și adunări comunitare.
Confirmarea a fost făcută în cadrul celei de-a 19-a sesiuni interguvernamentale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din Asuncion, capitala Paraguayului. Attiéké este o semolina de manioc ușor acră, servind ca garnitură pentru pește și carne în sos, și reprezintă un aliment de bază în Coasta de Fildeș, dar și în multe țări din Africa de Vest. Procesul de preparare constă în uscarea și măcinarea tuberculilor de manioc, obținându-se o făină care este amestecată cu manioc fermentat și apoi fiartă la aburi.
Acest produs tradițional a devenit în timp un simbol al culturii ivoriene și este un motiv de mândrie națională, exportat pe întreg continentul african. „Aceste abilități se bazează pe gesturi precise și tehnici tradiționale care durează de secole”, a precizat Ly-Bakayoko. Practica este transmisă din generație în generație, în mod special de la mamă la fiică, devenind un pilon central al identității naționale.
Populațiile lagunare din sudul Coastei de Fildeș sunt principalele deținătoare și practicante ale meșteșugurilor necesare preparării attiéké, conform cererii depuse la UNESCO. Această tradiție s-a extins și la alte comunități, atât ivoriene, cât și internaționale, rezidente pe teritoriul național, dar și în Burkina Faso, Togo, Benin, Republica Democratică Congo și China.
În 2023, Organizația Africană pentru Proprietate Intelectuală (OAPI) a înregistrat „attiéké des lagunes” ca indicație geografică protejată (IGP). Mai târziu, la mijlocul anului 2024, i-a fost acordată o „marcă colectivă” care interzice comerțul făinii de manioc produse în afara Coastei de Fildeș sub denumirea de „attiéké”.