Cei mai mulți dintre noi mănâncă pepenele roșu fără sâmburi, însă specialiștii spun că semințele sunt foarte bune și au o mulțime de nutrienți. Semințele pot fi mâncate și crude, odată cu pulpa pepenelui, dar și uscate și coapte, presărate în salate.
Motivul pentru care este bine să consumi pepene roșu
Cel mai consumat fruct de vară, pepenele roșu este hrănitor, răcoritor, energizant și slab caloric. Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
Studiile realizate de oamenii de știință arată că persoanele care consumă în mod frecvent pepene verde sunt mai protejate împotriva cancerului. Pepenele conține licopen, un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian.
De ce e bine să mănânci semințele de la pepene
Semințele de pepene sunt extrem de benefice organismului nostru. Acestea oferă un raport de proteine și minerale ce pot fi găsite doar în suplimentele alimentare.
Pepenele este unul dintre alimentele preferate pe parcursul verii. Răcoritor și cu puține calorii, ne ajută să ne vitaminizăm în zilele călduroase de vară.
Însă, cu toate acestea, majoritatea dintre noi alegem să nu consumăm sâmburii lui.
Se pare că de fapt, ei reprezintă o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale.
De exemplu, 30 de grame de semințe de pepene reprezintă peste 60% din doza zilnică recomandată de proteine.
În unele țări din Asia, semințele de pepene sunt uscate, prăjite și apoi consumate ca gustare.
Pe de altă parte, arginina care este un important aminoacid ce previne bolile de inimă și de ficat este regăsit în semințele de pepene.
Semințele de pepene sunt bune și pentru piele. Conțin lizină un aminoacid care ajută la regenerarea țesuturilor.
Tot ele sunt bogate în complexul de vitamine B, acizii grași omega 3, iar magneziul se regăsește din abundență. O cană furnizează 550 mg de magneziu, adică 140% din doza zilnică recomandată.