Jeleurile fac parte din categoria dulciurilor de care nu te poți detașa complet. Din când în când, ți se trezește o poftă nemaipomenită de astfel de preparate. Și fără să vrei, parcă te vezi deja ajuns în supermarket la raionul cu bunătăți gelatinoase. Ei bine, în cazul de față, nu mai ai cum să dai înapoi. Prin urmare, îți satisfaci pofta nevinovată, fără să te gândești la consecințe. În afara faptului că nu sunt sănătoase, jeleurile sunt făcute din părțile corpului celui mai căutat animal de sărbătorile de iarnă. Exact, este vorba despre nimeni altul decât porcul.
De unde provin jeleurile
Toată lumea le adoră, însă puțini știu din ce sunt făcute. Unii le iubesc pentru forma lor, alții sunt atrași de textura elastică. Gelatina care se regăsește în jeleuri provine din colagenul obținut din oasele, copitele, tendoanele de la bovine și porcine, dar și din cartilajul peștilor.
Pentru a produce gelatină, producătorii zdrobesc aceste părți și le tratează în prealabil cu niște substanțe acide pentru a descompune structurile celulare și a extrage mai ușor colagenul. După acest tratament, amestecul obținut se fierbe. În timpul acestui proces, molecula de colagen ajunge să se descompună parțial, iar produsul rezultat se numește gelatină. Acesta se extrage cu ușurință, deoarece se ridică la suprafață, formând o peliculă după ce amestecul se răcește.
@_miss_60 Ţie îţi plac jeleurile????#lume #fypシ #viral #jeleuri #lymwist #foryoupage #porci #foryou #nu_o_sa_ajung_pe_foryou ♬ Original Sound – Unknown
Gelatina este un produs comestibil, asta pentru că este obținută din proteină animală. Este folosită pentru o varietate mare de deserturi, dar o găsim și în alte produse cum ar fi vitaminele, medicamentele, cârnații sau conservele.
Cu toate că, producția de gelatină pare un proces barbar, trebuie admis faptul că este bună pentru oameni. Conține 18 aminoacizi esențiali care ajută la refacerea oaselor, ligamentelor și tendoanelor. În schimb, jeleurile nu sunt considerate sănătoase din cauza conținutului ridicat de zahăr și a faptului că rămân lipite de dinți, cauzând astfel carii dentare.