Conform unui sondaj IRES publicat recent, o mare parte din populația României consideră benefică apartenența țării la Alianța Nord-Atlantică. Sondajul, efectuat în perioada 24-27 martie, evidențiază totodată o îngrijorare semnificativă în rândul cetățenilor legată de posibilitatea implicării României într-un conflict militar în viitorul apropiat.
Un procent de 36% din respondenți au exprimat preocupare în legătură cu eventualitatea ca România să fie antrenată într-un conflict militar. Totuși, într-un scenariu ipotetic de conflict militar NATO-Rusia, mai mult de jumătate din populație, 54%, sunt de părere că România ar trebui să participe.
Pe lângă aceste percepții, sondajul indică o tendință a populației de a susține cheltuieli bugetare mai mari pentru apărare, cu un procentaj de 72% dintre respondenți favorabili acestei idei. În contextul escaladării conflictului din Ucraina, 44% dintre români ar susține reintroducerea serviciului militar obligatoriu, iar 38% s-ar înrola ca voluntari sau rezerviști dacă conflictul ar include state membre NATO.
Interesant este faptul că, în ciuda temerilor privind un potențial conflict, sentimentul predominant în rândul românilor este unul pozitiv față de apartenența la NATO, percepută ca o garanție de securitate. Sondajul, desfășurat pe un eșantion de 1.058 de persoane și cu o marjă de eroare de +-3%, a fost realizat cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.
În concluzie, sondajul IRES relevă o viziune generală pozitivă a românilor despre apartenența la NATO, în ciuda îngrijorărilor evidentiate cu privire la securitatea națională și implicarea în conflicte militare. În plus, există un consens larg privind necesitatea sporirii cheltuielilor pentru apărare și a implicării active în cadrul alianței.