Reclamă
Reclamă

Aproape 80% dintre români sunt nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Conform aceluiaşi sondaj, 38,4% dintre respondenţi cred că soluţia este înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de droguri, iar 34,6% consideră că este importantă intensificarea controalelor la frontiere pentru a împiedica intrarea drogurilor în ţară.

În contrast, doar 19,1% dintre români se declară mulţumiţi de acţiunile autorităţilor, în timp ce 78,8% se declară foarte nemulţumiţi sau destul de nemulţumiţi. Restul de 2% nu au avut o opinie clară sau nu au răspuns.

Sondajul mai arată că 80,5% dintre votanţii PNL-PSD, 73,8% dintre votanţii AUR şi 69,8% dintre cei ai ADU sunt nemulţumiţi. Procentajele de nemulţumire sunt similare şi în funcţie de gen, cu 77,3% dintre bărbaţi şi 80,3% dintre femei care împărtăşesc aceeaşi părere. Grupurile de vârstă arată şi ele o nemulţumire consistentă: 64,3% dintre cei sub 30 de ani, 79,1% dintre cei între 30 şi 44 de ani, 80,4% dintre cei între 45 şi 59 de ani şi 86,2% dintre persoanele peste 60 de ani sunt foarte nemulţumiţi sau destul de nemulţumiţi.

Reclamă

Nemulţumirea se reflectă de asemenea în nivelul de educaţie şi mediul de rezidenţă: 86,9% dintre persoanele cu studii primare, 78% dintre cele cu studii medii şi 77,1% dintre cele cu studii superioare sunt nemulţumite de combaterea consumului de droguri de către autorităţi. De asemenea, 82,5% dintre locuitorii Bucureştiului, 81,4% dintre locuitorii din urbanul mare, 77,3% dintre cei din urbanul mic şi 77,2% dintre locuitorii din rural au aceeaşi opinie negativă.

În ceea ce priveşte măsurile pe care autorităţile ar trebui să le adopte, 38,4% dintre respondenţi cred că cea mai eficientă ar fi înăsprirea pedepselor pentru traficanţii de droguri, urmată de creşterea controalelor la frontiere (34,6%). Alte măsuri preferate includ campanii de informare despre riscurile consumului de droguri (9,8%), o mai bună îngrijire a consumatorilor pentru a scăpa de dependenţă (8,9%) şi sporirea acţiunilor de testare pentru consumul de droguri (5%).

În mod particular, persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, cu studii primare sau inactive, consideră că înăsprirea pedepselor şi creşterea controalelor la frontieră sunt cele mai importante măsuri ce trebuie luate.

Remus Ştefureac, directorul INSCOP Research, subliniază că „consumul de droguri a devenit una dintre temele principale de pe agenda populaţiei, cu impact ridicat asupra tuturor categoriilor de populaţie”.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro, între 20 şi 25 mai 2024. Metoda utilizată a fost CATI (interviuri telefonice), pe un eşantion de 1100 de persoane, reprezentativ pentru populația României. Eroarea maximă admisă este de ±2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro