În timpul sezonului de iarnă, caloriferul devine indispensabil, deoarece ne garantează confortul. Cu toate acestea, utilizarea sa zilnică poate crește rapid factura la căldura. Se pune întrebarea cum se poate folosi cel mai bine caloriferul la domiciliu pentru a economisi. Iată câteva greșeli pe care trebuie să le evitați atunci când îl folosiți!
Încălzirea este una dintre cele mai mari cheltuieli pentru gospodăriile din România. Prin urmare, este esențial să acordăm atenție anumitor acțiuni contraproductive. Deși pot părea inofensive la prima vedere, aceste acțiuni nu vor face decât să vă crească factura.
Care sunt greșelile care trebuie evitate atunci când folosiți caloriferul?
Atunci când încercăm să creștem temperatura în casă, se pot face câteva greșeli comune. Evitarea lor vă va ajuta să vă încălziți casa în mod eficient și să vă mențineți facturile de energie la un nivel cât mai scăzut posibil.
Instalarea caloriferului într-un loc greșit
Pentru a vă încălzi casa în mod egal, este important să vă gândiți la amplasarea caloriferelor. Există anumite locuri în care nu ar trebui să fie plasate. De exemplu, nu are rost să le instalați pe un coridor sau în încăperi mari care nu sunt foarte aglomerate. În mod similar, evitați să le amplasați în locuri aglomerate care împiedică răspândirea uniformă a căldurii. Este recomandabil să le plasați în apropierea ferestrelor, cu o distanță minimă de 12 cm între podea și calorifer.
Supraîncărcarea caloriferului cu haine ude
Atârnarea hainelor pe calorifer poate fi o soluție practică pentru uscarea hainelor pe timp de iarnă. Cu toate acestea, agățarea hainelor pe calorifer poate reduce semnificativ eficiența sistemului de încălzire și, dimpotrivă, poate crește consumul. Acest lucru se datorează faptului că hainele umede vor împiedica răspândirea corectă a căldurii și poate, de asemenea, să creeze mucegai și să deterioreze aerul din interior. În mod similar, este important să vă asigurați că perdelele nu împiedică răspândirea căldurii în casă.
Neîntreținerea caloriferului
Întreținerea regulată a caloriferelor este esențială pentru a se asigura că acestea funcționează corect. Cel puțin o dată pe an, ar trebui să vă gândiți să vă curățați caloriferele. Acest lucru înseamnă să scoateți afară aerul care a intrat în sistemul de încălzire și care împiedică apa să circule prin calorifer. Un alt lucru important de făcut este curățarea caloriferelor prin ștergerea regulată a prafului de pe diferitele suprafețe și din colțurile inaccesibile ale aparatului. Acest lucru va permite aparatului să distribuie mai bine aerul cald în interiorul casei.
O altă greșeală frecventă atunci când folosiți aparatul de încălzire este să dați termostatul la maxim. Această acțiune aparent practică nu va face cu siguranță ca locuința dumneavoastră să se încălzească mai repede. Dimpotrivă, nu va face decât să vă crească factura la sfârșitul lunii. Pentru a evita risipa, optați în schimb pentru aparate cu termostate și programatoare. Un alt sfat util este să nu opriți încălzirea atunci când plecați de acasă.
Dacă uitați să deschideți ferestrele din când în când, casa dumneavoastră poate deveni umedă și poate da naștere la probleme precum mucegaiul și mirosurile de umezeală. Acest aer umed va împiedica distribuirea corectă a căldurii în încăperile locuinței dumneavoastră. Prin urmare, este recomandabil să vă aerisiți casa de două ori pe zi, timp de 10 minute.