Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus vești uluitoare pentru pensionarii cu venituri reduse în cadrul unei emisiuni TV. . Anunțul vizează o schimbare masivă în politica de pensii din țară, cu planuri ambițioase pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale acestora.

Potrivit anunțului, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile pensionarilor cu venituri reduse vor cunoaște o creștere impresionantă de 13,5%. Această majorare vine ca o gură de aer proaspăt pentru cei care se confruntă cu dificultăți financiare și reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii condițiilor de trai pentru această categorie vulnerabilă.

Ministrul Muncii a subliniat că noua Lege a Pensiilor nu doar aduce majorări, ci introduce și un mecanism de creștere anuală a pensiilor. Acest aspect devine esențial având în vedere fluctuațiile economice și inflația, iar formula de majorare va include rata medie anuală a inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

ministrul muncii, simona bucura Colaj Substanțial

O altă componentă importantă a noii legi este recalcularea pensiilor începând cu luna septembrie a anului următor. Această recalculare va fi bazată pe contributivitate, asigurând astfel echitate și eliminând inechitățile existente în sistem. Ministrul Muncii a asigurat că nicio pensie nu va scădea, menținându-se cuantumul cel mai favorabil pentru fiecare pensionar.

Cum se schimbă calculul pensiilor în România

Ministrul a descris această schimbare drept un „moment zero” în sistemul de pensii din România. Prin includerea tuturor veniturilor contributive în calculul pensiilor, cum ar fi acordul global, sporurile nepermanente și al 13-lea salariu, se asigură o reprezentare mai precisă și corectă a contribuțiilor fiecărui pensionar.

Ministrul a subliniat angajamentul PSD de a nu introduce reforme sau legi care să ducă la scăderi de pensii, reiterând astfel o promisiune fermă față de protecția socială a cetățenilor. Această asigurare vine în contextul unui climat de incertitudine economică și reprezintă un semn de stabilitate pentru pensionari.