Republica Moldova are doar cuvinte de laudă la adresa României. În ultimele 12 luni, războiul de la granițe a apropiat mai mult ca niciodată cele două țări, care până nu demult formau un singur stat. Iar moldovenii au simțit să-și arate recunoștința.
Izbucnirea războiului din Ucraina la 24 februarie 2022 a reprezentat un moment critic pentru întreaga Europă. Însă printre țările cele mai afectate s-a numărat Republica Moldova, care s-a confruntat în permanență cu amenințări din partea Kremlinului. Amintim că Chișinăul a fost o perioadă lungă sub influența liderilor de la Moscova, iar în ultimii ani a reușit să se desprindă.
Iar în aceste momente de criză și spaimă permanentă, România și Republica Moldova s-au apropiat mai mult ca niciodată. Vecinii de peste Prut, numiți cel mai adesea „frați” de români, s-au bucurat de susținerea permanentă a autorităților de la București.
Bunătatea poporului român nu putea astfel să fie trecută cu vederea de Chișinău. Așa că în cel mai recent discurs al său, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a avut un mesaj pentru noi. Ea și-a dorit să sublinieze cât de important a fost ajutorul României în aceste momente dificile.
România ne-a fost alături ori de câte ori a fost nevoie şi rămâne principalul partener economic al ţării noastre., a transmis șeful de stat.
De asemenea, Maia Sandu a vorbit și despre cel mai nou punct de trecere dintre cele două țări. Acum, românii și moldovenii de pretutindeni vor putea să facă și mai ușor tranzitul între cele două state.
O noutate excelentă este testarea în perioada următoare a punctului comun de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa, pe sensul de intrare în România., a spus ea, conform unui comunicat al preşedinţiei de la Chişinău.
Și nu în ultimul rând, președintele Republicii Moldova a ținut să mulțumească României pentru cel mai recent ajutor trimis peste granițe. Este vorba de lemne de foc, care vor ajunge la moldovenii care au nevoie în perioada rece.
De asemenea, miercuri, 1 februarie, în Republica Moldova a ajuns primul lot de lemne din România, de peste 2.000 de metri steri, care vor ajunge în curând la cetăţeni., a adăugat ea.
În plus, România trimite în Republica Moldova și gaze naturale. Primul milion de metri cubi de gaze a fost livrat la începutul lunii decembrie a anului 2022. Transportul a fost efectuat prin gazoductul Iași-Ungheni.