Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dezvăluit planurile președintelui rus, Vladimir Putin, în legătură cu țara pe care o conduce. 

Rusia persistă în dorința de a prelua controlul asupra Republicii Moldova și recurge la diverse tactici de război hibrid pentru a instaura un guvern obedient și prorus la Chișinău, a afirmat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Maia Sandu dezvăluie intereseze Rusiei

Conform acesteia, datorită curajului armatei ucrainene, frontul de luptă este acum departe de granița moldo-ucraineană, iar riscul implicării Republicii Moldova în conflict este redus. Cu toate acestea, în absența unei amenințări militare imediate, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid. 

Maia Sandu a subliniat că Federația Rusă încearcă să submineze și să răstoarne guvernul moldovean, iar Rusia vrea să instaureze un guvern prorus la Chișinău pentru a utiliza Republica Moldova împotriva Ucrainei, asemenea Belarusului. Ea a menționat declarațiile Kremlinului despre plasarea armelor nucleare pe teritoriul Belarusului și a adăugat că Rusia își dorește același lucru și în cazul Republicii Moldova. Totuși, Republica Moldova are o guvernare independentă care acționează în interesul cetățenilor și nu poate fi folosită în acest scop, a punctat Maia Sandu. 

Potrivit președintei, Rusia nu renunță la ideea de a readuce Republica Moldova în sfera sa de influență și acționează prin politicienii proruși de la Chișinău pentru a destabiliza situația din țară. 

Președintele Republicii Moldova: Persoanele care servesc interesele Rusiei vor fi identificate

Maia Sandu a asigurat că persoanele care servesc interesele Rusiei vor fi identificate și a subliniat necesitatea consolidării capacităților Serviciului de Informații și Securitate (SIS). 

Maia Sandu l-a dat de gol pe Vladimir Putin! Ce plan diabolic are liderul de la Kremlin

Ea a recunoscut că aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile moldovenești și creează disconfort, dar a afirmat că guvernarea poate face față acestor presiuni. Președinta a mai menționat că cetățenii au ales guvernul actual și doar ei pot schimba situația prin alegeri, și nu Federația Rusă. Ea a adăugat că persoanele care colaborează cu Moscova o fac pentru bani și că odată ce au acceptat fonduri de la Kremlin, nu este ușor să-și recapete libertatea. 

„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii, la alegeri, pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani şi asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin, nu este atât de uşor să-şi recâştige libertatea. Avem instituţii care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituţii, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcţioneze toate instituţiile. Unele instituţii se reformează, altele opun rezistenţă, şi mă refer la sistemul judecătoresc”, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.