Reclamă

Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova, își propune să câștige un nou mandat, după ce în 2020 a învins în alegerile prezidențiale. Contracandidatul său în turul al doilea este Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Între timp, Maia Sandu a devenit unul dintre cei mai apreciați lideri europeni, în special prin eforturile sale de a orienta Republica Moldova către Uniunea Europeană. În contextul pandemiei COVID-19 și al războiului din Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu mari provocări economice și energetice, iar Maia Sandu a fost lăudată pentru gestionarea crizelor cu ajutorul României.

Născută pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești, Maia Sandu a beneficiat de o educație solidă, având studii în management la Academia de Studii Economice din Moldova și obținând, ulterior, un master în relații internaționale la Academia de Administrație Publică din Chișinău. Formarea sa academică a continuat la Școala Kennedy a Universității Harvard din SUA, unde a obținut un master în politici publice în 2010.

„Nu plănuiam să devin politician, dar am decis că a nu vrea să trăiesc într-o ţară condusă de oameni corupţi și asta nu înseamnă neapărat să fiu nevoită să mă mut în altă ţară”, a declarat Maia Sandu într-un discurs la Harvard.

După absolvire, Maia Sandu a activat ca economist la Banca Mondială, iar între 2005 și 2010 a fost director al Direcției generale de politici macroeconomice în Ministerul Economiei și Comerțului al Republicii Moldova. Cariera sa internațională a inclus un rol de consilier al directorului Băncii Mondiale din Washington între 2010 și 2012.

Politic, Maia Sandu a fost invitată să devină ministru al educației în perioada 2012-2015, timp în care a promovat reforme cheie cum ar fi introducerea camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat. În 2016, a fondat Partidul Acțiune și Solidaritate, devenind și președintele acestuia. Ea a ocupat, de asemenea, funcția de prim-ministru pentru o scurtă perioadă.

În 2020, a reușit să câștige alegerile prezidențiale împotriva predecesorului său, Igor Dodon, după ce a condus o campanie îndreptată împotriva corupției. De la preluarea funcției, Maia Sandu a ales să locuiască în apartamentul său personal din Chișinău, refuzând să se mute în reședința prezidențială oficială.

În vreme ce eforturile sale au fost concentrate asupra problemelor energetice și gestionării crizei refugiaților cauzate de războiul din Ucraina, Maia Sandu a reușit să atragă sprijinul european, organizând în vara anului 2023 Summitul Comunității Politice Europene, eveniment prin care liderii europeni au susținut parcursul european al Moldovei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro