Reclamă

Conform unui sondaj recent realizat de compania iData și prezentat public la Chișinău, președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, se plasează în topul preferințelor alegătorilor pentru viitoarele alegeri prezidențiale, cu un procent de 27,9%, în timp ce principalul său rival, Igor Dodon, obține doar 13,3%.

Alegerile, așteptate să aibă loc toamna aceasta, se anunță a fi un moment cheie pentru orientarea politică a țării.

O analiză a rezultatelor sondajului indică o luptă strânsă pentru pozițiile imediat următoare, cu ex-premierul Ion Chicu înregistrând 5,7% din preferințe, urmat de Ion Ceban și Irina Vlah, cu 4,4%, respectiv 4,3%. Figura controversată a omului de afaceri Renato Usatîi marchează un 3% în intențiile de vot ale alegătorilor.

Întrebările referitoare la orientarea externă a Republicii Moldova arată o disponibilitate crescută pentru aderarea la Uniunea Europeană, 57,4% din respondenți susținând acest demers, în contrast cu cei 32,8% care se opun. În ceea ce privește aderarea la NATO, opiniile sunt împărțite, majoritatea respondenților (56%) exprimându-se împotriva acesteia. Această diversitate de opinii evidențiază dezbaterile actuale privind direcția de viitor a țării.

Sondajul, ce exclude voturile din diasporă și Transnistria, sugerează că peste 30% din populație rămâne indecisă sau preferă să nu își exprime opțiunea de vot la momentul actual. Această grupare de votanți ar putea influența semnificativ rezultatele finale ale alegerilor.

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană sunt programate să se desfășoare în aceeași zi în luna octombrie, urmând modificarea Codului Electoral de către legislatura din Chișinău, inițiativă anunțată de președinta Maia Sandu pe 18 martie. Studiul, realizat în perioada 18-24 martie 2024, pe un eșantion de 1.131 de persoane, oferă o viziune asupra tendințelor curente în rândul cetățenilor moldoveni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro