Primele rezultate parțiale din Republica Moldova indică un vot negativ la referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană, 56% dintre moldoveni exprimându-se împotrivă. În același timp, actuala președintă Maia Sandu a obținut un avans mic față de principalul său rival, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiștii pro-ruși, la alegerile prezidențiale. Conform Reuters, cu 88% din procesele verbale numărate, Sandu a acumulat 37% din voturi, iar Stoianoglo 29%.
Rezultatele afișate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale indică o posibilă confruntare între cei doi în turul II al alegerilor. „Deși rezultatele se pot schimba pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, acestea sunt aproape sigur un șoc pentru echipa lui Sandu”, a comentat Reuters. Mai mult, sondajele premergătoare alegerilor sugerau un avans confortabil al lui Sandu, în fața lui Stoianoglo și a celorlalți candidați, dar mulți alegători erau încă indeciși.
Contextul alegerilor a fost umbrit de acuzații de interferență electorală din partea oligarhului Ilan Șor, susținut de Rusia, acuzații negate de ambele părți implicate. În ultimii ani, legăturile Moldovei cu Moscova s-au deteriorat, mai ales după condamnarea de către guvernul Maiei Sandu a invaziei Rusiei în Ucraina și după acuzațiile privind complotul de răsturnare a guvernului, diversificând totodată sursele de energie.
Oazu Nantoi, deputat al partidului PAS al Maiei Sandu, a declarat că rezultatele obținute sunt influențate de ceea ce el a numit o interferență „hibridă” din partea Rusiei, subliniind că „Suntem în zona gri şi sub marea influenţă a lui Putin. Este evident că rezultatele preliminare reflectă cifrele reale”.
După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, Moldova a alternat între orientări pro-occidentale și pro-ruse, iar rezultatele acestor alegeri și referendum sunt încă pline de incertitudini pentru viitorul său politic și economic.