Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), că autoritățile vor prezenta planuri concrete pentru combaterea corupției politice în termen de zece zile. Aceasta vine în contextul în care s-au semnalat cazuri de cumpărare masivă de voturi la alegerile prezidențiale și referendum.
„Am discutat un subiect foarte important, și anume corupția politică și atacul la democrație pe care l-am urmărit în timpul alegerilor și referendumului. Am văzut cum grupări criminale au încercat să cumpere voturi, să influențeze decizii importante pentru Republica Moldova și cetățeni”, a declarat Maia Sandu, conform deschide.md și ipn.md.
Președinta a precizat că aceste grupări criminale își desfășoară activitățile de corupție politică de peste un deceniu în Republica Moldova. „Am discutat cu instituțiile responsabile despre faptul că gruparea criminală se ocupă de corupție politică de cel puțin zece ani. Vorbim de finanțarea ilegală a partidelor, a campaniilor. Am văzut și încercări de cumpărare de voturi”, a explicat ea, menționând și cazuri anterioare, precum cele din UTAG (Găgăuzia) de anul trecut.
Autoritățile moldovene lucrează la modificări legislative ce vizează îmbunătățirea capacității de reacție a justiției și înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile electorale. „Guvernul și Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cazuri, ca să nu avem examinări care durează mulți ani. Legile și procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanți sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi”, a subliniat Maia Sandu.
Este vizată și crearea unei Curți Anticorupție, o structură ce se dorește a fi înființată în curând. Parlamentul va lansa consultări publice pe acest subiect săptămâna aceasta, iar discuții cu partidele politice și reprezentanții societății civile sunt programate pentru joi și vineri.
În concluzie, Maia Sandu a subliniat că problematica corupției politice nu a afectat doar un partid sau un candidat în alegeri, ci mai multe entități politice. „Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri și la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai multe partide și candidați au fost afectați de cumpărarea de voturi și ne dorim cu toții ca cetățenii să decidă, și nu banii murdari. Vom purta dezbateri pe propunerile guvernului, dar și pe propunerile altor partide politice”, a adăugat șefa statului.
Autoritățile promit să prezinte planurile detaliate pentru combaterea corupției politice în cel mult zece zile, căutând să obțină un consens național pentru implementarea acestora. Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat special pentru a aborda această problemă gravă și măsurile urgente necesare.