Reclamă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit recent despre conflicul pe care țara sa îl are cu Federația Rusă. Un „război hibrid”, care folosește drept arme corupția și evaziunea fiscală.

Maia Sandu a făcut referire la influența pe care Federația Rusă a avut-p până nu demult asupra Republicii Moldova. Oficialii pro-ruși, dar și ale persoane în funcții înalte apropiate de Kremlin, au furat nestingheriți de la moldoveni, cea mai grea lovitură fiind în anul 2014, atunci când 12% din PIB-ul țării a dispărut.

Și chiar dacă acum țara duce o luptă crâncenă cu corupția și a luat numeroase măsuri pentru a restabili economia Republicii Moldova, Moscova încă încearcă să-și manifeste influența asupra statului. Recent, Maia Sandu a fost atacată direct de Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, care a acuzat-o că nu face nimic pentru poporul său, în timp ce Rusia a fost mereu dispusă să-i ajute pe moldoveni.

Plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă.Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei (…) Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic., a declarat Maia Sandu, în cadrul vizitei sale în Statele Unite ale Americii.

Rusia încearcă să șantajeze energetic Republica Moldova

Dar cel mai scump moldovenii plătesc pentru apropierea pe care au manifestat-o în ultimii ani față de Uniunea Europeană, pentru care și-au depus candidatura în acest an. Rusia a încercat să-i șantajeze energetic pe moldoveni, care până nu demult erau dependenți de exporturile de gaz rusesc.

În repetate rânduri, Gazprom a amenințat că va sista livrările de gaze către Chișinău, pe motiv că moldovenii nu-și respectă îndatoririle contractuale. Ulterior, amenințările au fost retrase, rușii motivând că plățile au fost efectuate la timp, așa că s-a decis ca colaborarea să fie continuată.

În plus, Republica Moldova s-a confruntat recent și cu pene de curent masive, din cauza atacurilor masive ale forțelor ruse asupra sistemului energetic din Ucraina. Timp de mai multe zile, mai multe localități au rămas fără electricitate, iar autoritățile au reușit cu greu să asigure necesarul energetic populației.

 

 


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro