Banca Mondială a prezentat patru scenarii pentru reformarea sistemului de pensii de serviciu în sectorul civil. În conformitate cu raportul Băncii Mondiale, aceste scenarii nu se aplică indemnizațiilor parlamentarilor și primarilor.
Primul scenariu propus implică eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toți cei care nu au acumulat încă vechimea necesară. Al doilea scenariu se referă la înghețarea tuturor pensiilor de serviciu, astfel încât acestea să nu mai primească beneficii suplimentare în viitor. Cu toate acestea, acest lucru nu va afecta drepturile deja câștigate.
Banca Mondială, patru scenarii de reformă a pensiilor militare
Al treilea scenariu presupune introducerea unui nou plafon de referință pentru lucrătorii noi care intră în sistem, ceea ce ar face pensiile mult mai mici decât cele existente în prezent. În final, ultimul scenariu oferă opțiunea de a reforma pensiile speciale pentru toți cei implicați.
Deși raportul Băncii Mondiale se concentrează pe reformarea sistemului de pensii de serviciu în sectorul civil, acesta nu include indemnizațiile parlamentarilor și primarilor. Angajații care beneficiază de pensii de serviciu public participă la sistemul general de pensii și pot primi un supliment de la bugetul de stat.
Conform datelor furnizate de Casele de Pensii Militare, cheltuielile pentru pensiile militare în anul 2019 au fost de 8,04 miliarde de lei. Din această sumă, 3,532 miliarde de lei au fost plătiți de participanții la planul militar, la un număr de 177.063 beneficiari.
Militarii români ar putea rămâne fără pensiile de serviciu
Impactul cheltuielilor pentru pensiile militare a fost de 0,76% din PIB. În 2022, la un număr de 197.134 beneficiari, cheltuielile au crescut la 10,178 miliarde de lei, reprezentând 0,71% din PIB.
Reforma pensiilor speciale sau de serviciu, inclusiv cele militare, este inclusă în PNRR, iar obținerea celei de-a treia tranșe de fonduri europene depinde de soluționarea acesteia. Momentan, Comisia Europeană a amânat livrarea celei de-a doua tranșe de fonduri din PNRR, analizând documentele trimise de Guvern mai târziu decât ar fi trebuit.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat luni că legea care va reforma sistemul de pensii, mai ales cele speciale, va fi supusă dezbaterii și votului în Camera Deputaților după primirea raportului Băncii Mondiale cu privire la acest subiect.