Reclamă

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri prin care alocațiile și pensiile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2024. Aceste măsuri vor aduce beneficii pentru milioane de români, care vor primi venituri mărite, indexate cu rata inflației.

În plus, persoanele cu venituri mici vor beneficia de vouchere pentru alimente, în timp ce ajutoarele pentru energie nu se vor mai acorda.

Cresc alocațiile și pensiile de la 1 ianuarie 2024

Alocațiile pentru copii vor fi mărite. Conform datelor oficiale, peste 3,5 milioane de copii vor beneficia de această măsură la începutul anului viitor. Guvernul trebuie să decidă, odată cu finalizarea bugetului de stat, dacă alocațiile vor fi indexate cu rata inflației.

Astfel, un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar putea primi în plus 35 de lei la alocație, ceea ce înseamnă aproximativ 1 leu pe zi. Această majorare ar aduce alocația la suma de 256 lei.

Ajutor financiar de 1.000 de lei pentru pensionari în 2024! Ce pregătesc politicienii pentru cei cu pensii mici

Alocațiile pentru copii sunt acordate tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani, inclusiv tinerilor care urmează cursurile liceale sau profesionale. Acestea au un caracter universal, neținând cont de veniturile părinților sau de alte criterii.

În ceea ce privește pensiile, acestea vor fi majorate cu 13,8% începând de la 1 ianuarie 2024. Această majorare va aduce beneficii pentru cinci milioane de pensionari. Spre exemplu, o pensie în valoare de 1785 lei va crește la 2031 lei după aplicarea procentului de 13,8%.

Mai mulți bani pentru români

De asemenea, voucherele pentru energie în valoare de 1.400 lei nu se vor mai acorda începând de anul viitor. Cu toate acestea, Guvernul a promis că va continua să acorde vouchere pentru alimente, în valoare de 250 de lei o dată la două luni.

Salariul minim pe economie nu va suferi modificări și va rămâne la valoarea de 3.300 lei brut lunar începând de la 1 octombrie 2023. În octombrie, salariile celor cu salariul minim au crescut cu 181 lei net.

Această majorare a salariului minim pe economie a venit ca o îmbunătățire a veniturilor pentru angajați, care vor beneficia de un salariu minim net de 2.079 lei, față de 1.898 lei cât era înainte.

Cu toate acestea, nu toți angajații vor beneficia de această majorare. În construcții și agricultură, salariul minim a crescut doar în varianta brută, în timp ce valoarea netă a rămas aceeași. Aproximativ 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim în România.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro