Aceste pensii sunt în creștere în România! În timp ce o mulțime de oameni își fac griji cu privire la valoarea pensiilor, cei care au ales acest drum au un motiv de bucurie. Mai exact, este vorba despre pensiile speciale de la noi din țară.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii din Pilonul II au atins o valoare record în aprilie 2023. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), aceste fonduri au înregistrat o creștere de 9 mld. de lei față de începutul anului.

Pensii private, în creștere

Sistemul de pensii private obligatorii din România, cunoscut sub numele de Pilonul II, primește lunar contribuții de 3,75% din venitul brut al milioanelor de salariați. Aceasta a dus la o creștere record a activelor Pilonului II în ultima perioadă.

În primele patru luni ale anului, salariații români au virat aproximativ 4,2 mld. lei pentru administrarea privată a economiilor destinate bătrâneții. De asemenea, evoluția acțiunilor din portofoliul Pilonului II și stabilitatea de pe piața obligațiunilor au adăugat încă 5 mld. lei.

Mai mulți bani la pensie pentru acești români! Este informația serii

Astfel, activele Pilonului II au înregistrat o valoare record în aprilie 2023, în creștere cu 9% față de începutul anului și cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta reprezintă o creștere de 16,7 mld. lei.

Vești bune pentru români

În prezent, administratorii Pilonului II investesc aproximativ 66% din activele totale în titluri de stat. Deși aceste titluri pot fi afectate de inflație, se estimează că își vor recăpăta valoarea pe măsură ce inflația scade și dobânzile cresc.

Statisticile ASF arată că pensiile private obligatorii au înregistrat active în valoare de 103,22 miliarde de lei la sfârșitul lunii martie 2023, în creștere cu 15,46% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Ponderea cea mai mare în cadrul activelor o dețin titlurile de stat, cu 66,325 miliarde de lei, urmate de acțiuni, cu 21,957 miliarde de lei, și obligațiuni corporative, cu 6,921 miliarde de lei.

La finalul lunii martie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.042.261 de participanți. Printre fondurile de pensii active în Pilonul II se numără Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Valoarea unitară a activului net (VUAN), un indicator important pentru participanți, este raportată zilnic și publicată pe site-ul ASF.