Un raport alarmant al Administrației Naționale a Apelor Române scoate la iveală o realitate alarmantă. Toate datele arată că peste 60% dintre stațiile de epurare din România se află într-o stare deplorabilă. Din cauza faptului că acestea nu funcționează corespunzător, situația ar putea da naștere unor mari probleme de mediu.
Stațiile de epurare din România nu funcționează corespunzător
Faptul că stațiile de epurare nu funcționează conform ar putea pune în pericol calitatea apelor. De asemenea ar fi o piedică și în ceea ce privește alinierea țării noastre la standardele europene.
Fenomenul ar putea expune România la sancțiuni financiare uriașe din partea Comisiei Europene.
Una dintre stațiile de epurare afectate grav este cea din municipiul Ploiești. Acesta are deja o vechime de peste jumătate de secol. Aici, muncitorii sunt nevoiți să scoată manual gunoaiele, deoarece sistemul nu mai funcționează corespunzător.
Reprezentantul stației de epurare Ploiești, Ionelia Rohat, susține că există mai multe impedimente de ordin tehnic care fac imposibilă reținerea deșeurilor fine din apă.
Potrivit normelor europene, toate localitățile cu peste 10.000 de locuitori sunt obligate să aibă stații de epurare performante. Acestea sunt capabile să îndepărteze poluanții precum azotul și fosforul din apele uzate.
În cazul municipiului Ploiești, un proiect de modernizare a stației de epurare a fost demarat încă din 2008. Acesta a stagnat timp de zece ani din cauza problemelor financiare și a unor litigii avute cu constructorul. Acesta din urmă nu ar fi primit sumele necesare la timp din partea Ministerului Mediului.