Este clar că mai avem mult de tras din cauza pandemiei de coronavirus, cu toate că există pe piață mai multe vaccinuri dezvoltate împotriva acestui virus. Alexandru Rafila, deputat PSD și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că pregătirile pentru valul al cincilea de coronavirus trebuie să înceapă imediat.

Trebuie să ne pregătim de valul cinci!

Prin aceste pregătiri, specialistul se referă la asigurarea accesului la servicii ambulatorii, prezentarea persoanelor pozitive cât mai rapid la medic și creșterea accesibilității la testare.

”În mod evident, primul lucru care, din punctul meu de vedere, ar trebui făcut ar fi asigurarea accesului precoce al pacienților la servicii ambulatorii și încurajarea tuturor persoanelor care sunt diagnosticate pozitive să se prezinte în primele zile la medic”, spune prof. dr. Rafila. 

De ce am avut atât de multe decese în valul patru?

Alexandru Rafila a explicat de ce în acest val patru al pandemiei de coronavirus numărul cazurilor grave de Covid-19 și al deceselor a fost atât de mare. Mai clar, de vină sunt pacienții, fiindcă s-au prezentat prea târziu la medic. Această prezentare tardivă la medic a dus la creșterea numărului de decese și la supraaglomerarea secțiilor ATI.

Pentru a face față unui noul val epidemic, prof. dr. Alexandru Rafila este de părere că un rol important îl au medicii de familie și ambulatoriile de specialitate.

„Soluțiile sunt de dezvoltare a serviciilor ambulatorii. Trebuie să avem niște discuții foarte clare, trebuie să ne ajute medicii de familie, trebuie să vedem ce facem cu ambulatoriile de specialitate și, atât cât se poate, tratamentul administrat corect de către ambulatoriu. Să terminăm cu medicația care nu are nicio legătură cu tratamentul infecției, care încă este practicat pe scară largă în România și care duce la apariția de cazuri complicate pentru că, nefiind eficient, pacienții ajung tardiv la medic”, a mai spus Alexandru Rafila.

Rafila, următorul ministru al Sănătății

De asemenea, prof. dr Rafila a subliniat că are în program creșterea accesibilității la testare, pentru a se ști situația epidemiologică reală.

Alexandru Rafila este propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății în următorul Guvern condus de PNL-PSD-UDMR.