Reclamă
Reclamă

MAE a anunțat luni, în contextul incendiilor care afectează regiuni din Grecia și Turcia, că în Republica Elenă nu au fost primite solicitări de asistență consulară, dar că turiști români au fost evacuați temporar din hoteluri din cauza incendiilor din regiunea Izmir – Kușadasi. Aceștia au revenit la unitățile de cazare după ce focul a fost stins, a precizat Ministerul de Externe.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României în Republica Elenă și Republica Turcia, are în atenție situațiile generate de producerea unor incendii de vegetație în cele două state și monitorizează evoluțiile acestora. MAE precizează că la nivelul Ambasadei României la Atena și al Consulatului General al României la Salonic nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat, în contextul incendiilor de vegetație din ultimele zile. Potrivit datelor obținute de la autoritățile elene, incendiile produse la data de 29 iunie 2024 în Parnitha (în nordul Atenei) și în Insula Serifos (parte a Insulelor Ciclade) au fost lichidate, iar printre persoanele afectate nu s-au aflat cetățeni români,”

transmite MAE luni dimineață.

Reclamă

În ceea ce privește incendiile din Republica Turcia, MAE informează că pe telefonul de urgență al Ambasadei României la Ankara a fost recepționat un apel telefonic, în seara zilei de 29 iunie, din partea unui cetățean român, care semnala producerea unui incendiu de vegetație în stațiunea turistică Kușadasi, aflată în circumscripția consulară a Consulatului General al României la Izmir. Cetățeanul român a subliniat că se afla în afara oricărui pericol și a fost sfătuit să urmeze indicațiile autorităților locale, fiindu-i pus la dispoziție numărul de telefon de urgență al oficiului consular competent teritorial, pentru eventuale informații suplimentare.

„De asemenea, Consulatul General al României la Izmir a fost notificat pe telefonul de urgență de mai mulți cetățeni români aflați în scop turistic în această regiune, în contextul incendiilor care au afectat, în cursul zilei de 29 iunie 2024, zonele forestiere din Selçuk și Menderes, regiunea Izmir – Kușadasi. În dialogul cu reprezentantul oficiului consular, cetățenii români au menționat că au fost evacuați de către autoritățile locale din unitățile de cazare în care se aflau, fiindu-le puse la dispoziție paturi, hrană și apă potabilă, iar echipele de pompieri, jandarmerie, protecție civilă și voluntari au acționat imediat pentru limitarea efectelor dezastrului și stingerea focarelor,” relatează MAE.

Totodată, în cursul serii de 29 iunie 2024, un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat la Selçuk și Kușadasi pentru o mai bună coordonare cu autoritățile turce, în vederea informării cetățenilor români aflați în regiune și acordării de asistență consulară, conform competențelor.

Întrucât, în cursul nopții de 29 spre 30 iunie, incendiile au fost izolate, turiștii români au putut reveni la unitățile de cazare, continuându-și, în prezent, sejurul, informație confirmată de cetățenii români reprezentantului oficiului consular. MAE menționează că un reprezentant al Consulatului General al României la Izmir s-a deplasat și astăzi la Kușadasi, pentru a discuta cu cetățenii români cazați la hotelurile din această regiune.

MAE precizează că reprezentanții misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare din cele două state monitorizează situația și continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor.

Având în vedere riscul ridicat de producere a unor incendii în cele două state pe perioada estivală, MAE a emis în acest sens o atenționare de călătorie pentru Republica Turcia și Republica Elenă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro