Reclamă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat publicarea „Ghidului alegătorului prin corespondență – alegerile pentru Președintele României din anul 2024” și a „Ghidului alegătorului prin corespondență – alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024”.

Termenele-limită pentru înregistrarea ca alegător prin corespondență sunt 10 octombrie pentru alegerile prezidențiale și 17 octombrie pentru alegerile legislative. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot accesa informațiile necesare pe pagina de internet MAE, la secțiunile dedicate alegerilor pentru Președinte și Parlament.

Votul prin corespondență reprezintă o alternativă la votul în cadrul secției de votare și se realizează prin servicii poștale. Alegătorii își pot exercita dreptul de vot prin corespondență o singură dată pentru fiecare scrutin, sub sancțiunea legii penale.

Au dreptul de a vota prin corespondență cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilită în străinătate și care s-au înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Înscrierea în Registrul electoral se face printr-un formular online, disponibil pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă. Formularul solicită date precum numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail și opțiunea de transmitere a votului, fiindu-i anexate copia scanată sau fotografia actului de identitate și documentul care dovedește dreptul de ședere eliberat de autoritățile străine. Actele de identitate trebuie să fie valabile la data exercitării dreptului de vot.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp asupra acestei proceduri pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență corespunzător.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro