Reclamă
Reclamă

Ministerul Afacerilor Externe avertizează pe românii care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21-24 iunie, sunt preconizați timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare. Aceștia vor fi concentrați cu precădere pentru data de 21 iunie pe sensul către Bulgaria și pentru 24 iunie pe sensul către România.

Potrivit unui comunicat al MAE, românii care se întorc în țară prin punctul de frontieră Ruse sunt sfătuiți să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, respectiv doi euro sau patru leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de așteptare pentru procesarea și eliberarea documentelor justificative pot fi diminuați considerabil, relatează Agerpres.

În punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulație aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria rămase restante. Românii aflați într-una dintre aceste situații vor fi obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu cardul bancar.

Reclamă

Pentru a evita creșterea timpilor de așteptare, MAE recomandă cetățenilor români să folosească și alte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Republica Bulgaria, precum Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Silistra – Ostrov, Dobromir – Krushari, și Kainardzha – Lipnița (deschise între 8:00 și 20:00 și doar pentru vehicule de până la 3,5 tone), Nikopol – Turnu Măgurele (feribot), Svishtov – Zimnicea (feribot), Oryahovo – Bechet (feribot) și Aydemir (Silistra) – Chiciu (feribot).

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța informării corecte a șoferilor români și achiziționării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar. Autoritățile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziționată online prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română, sau de la terminalele din punctele de frontieră.

MAE le recomandă șoferilor să respecte limitele de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostradă) și, mai ales, în zonele cu indicatoare de restricționare a vitezei, unde pot fi montate camere fixe sau mobile radar.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro