Reclamă

Relațiile dintre Paris și Port-au-Prince s-au tensionat, după ce președintele francez Emmanuel Macron a numit liderii haitieni „complet idioți”. Declarația a venit în contextul demiterii premierului Garry Conille, în urmă cu zece zile, provocând reacții puternice la Port-au-Prince, care a emis un protest și și-a rechemat ambasadorul de la Paris.

Incidentul a fost declanșat de o înregistrare video, realizată în timpul summitului G20 de la Rio, unde Macron, plecând către Chile, a fost înregistrat răspunzând unui haitian. Acesta din urmă l-a acuzat pe el și pe Franța că ar fi responsabili pentru starea actuală a statului Haiti. În videoclipul distribuit de Le Figaro pe rețelele sociale, Macron a spus că „haitienii au fost cei care au ucis Haiti, permițând traficul de droguri”. Spre final, a adăugat că „este îngrozitor” ca premierul Conille să fi fost demis și a calificat liderii haitieni drept „complet idioți”.

Reacția autorităților haitiene nu a întârziat să apară. Ministrul de externe haitian, Jean-Victor Harvel Jean-Baptiste, l-a convocat pe ambasadorul francez la Port-au-Prince, Antoine Michon, și a exprimat protestele oficiale față de comentariile „inacceptabile” ale președintelui Macron. Într-un comunicat, ministerul a arătat că se așteaptă la o reparație, evidențiind gestul drept „neprietenos și nepotrivit”. Ambasadorul Michon a recunoscut că fostele declarații au fost „nefericite”.

În discursul susținut în fața Congresului chilian, Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru Haiti și a subliniat că va continua susținerea inițiativelor de restabilire a siguranței și de stabilizare a politicii haitiene. Macron a declarat: „Franța va continua să sprijine poporul haitian și toate inițiativele care vizează restabilirea securității și refacerea unei căi către o situație politică stabilă”.

Demiterea lui Garry Conille a fost parte dintr-un conflict mai amplu în cadrul Consiliului Puterii de Tranziție, care a dorit să înlocuiască miniștrii de justiție, finanțe, apărare și sănătate. Conille a fost înlocuit cu omul de afaceri Alix Didier Fils-Aimé, care a promis să aducă securitatea necesară și să organizeze alegerile așteptate încă din 2016.

Reamintind aspecte istorice sensibile, Haiti, fostă colonie franceză, a fost forțată să plătească Franței o „datorie” care, conform unor activiști, depășește 100 de miliarde de dolari, bani care au împovărat economia haitiană de-a lungul timpului. Franța contribuie cu 4 milioane de euro la un fond ONU care susține restabilirea securității în Haiti, inclusiv prin cursuri de limbă franceză și creolă pentru trupele de securitate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro