Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Europa trebuie să „își crească dinți” și să devină „omnivoră” în fața realegerii lui Donald Trump la conducerea SUA. Comanda a fost făcută în cadrul summitului Comunității Politice Europene (CPE) de la Budapesta, conform informațiilor furnizate de POLITICO. Macron a subliniat că Europa nu mai poate fi „erbivorul” lumii și trebuie să ia măsuri pentru a se apăra mai eficient.
Comentariile lui Macron au venit după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, provocând îngrijorări cu privire la impactul asupra participării Washingtonului la NATO. Aceasta ar putea determina țările europene să crească semnificativ cheltuielile pentru apărare. „Pentru mine, este simplu. Lumea este formată din ierbivore și carnivore. Dacă decidem să rămânem erbivori, atunci carnivorele vor câștiga și vom fi o piață pentru ei”, a declarat Macron liderilor europeni.
Președintele francez este cunoscut pentru sprijinul său de a face Uniunea Europeană mai independentă de rivalii comerciali precum China și Statele Unite. În acest context, Macron a fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Trump, afirmând: „Cred că, cel puțin, ar trebui să alegem să devenim omnivori. Nu vreau să fiu agresiv, doar că știm să ne apărăm pe toate aceste subiecte.”
Un diplomat al Uniunii Europene, prezent la summit, a menționat că victoria lui Trump ar putea oferi lui Macron o nouă oportunitate de a promova o Europă mai îndrăzneață și independentă în materie de comerț și securitate. Același diplomat, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a subliniat că Europa trebuie să devină mai proactivă pe scena internațională.
În timp ce mulți lideri și oficiali europeni, inclusiv președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au reafirmat necesitatea ca Europa să fie un lider în domeniul securității și apărării și să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse, nu toți au fost de acord cu viziunea lui Macron. Un diplomat a declarat că solicitarea lui Macron pentru unitate a fost interpretată mai degrabă ca o chemare la unitate franceză, iar alții doresc să rămână deschiși față de parteneriatele transatlantice.