Reclamă
Reclamă

Președintele francez Emmanuel Macron este atacat virulent de partidele de stânga, la 11 zile înaintea unor alegeri legislative anticipate, după ce a denunțat anumite puncte din programul Noului Front Popular (NFP). Macron a catalogat drept „cu totul grotescă” posibilitatea schimbării sexului la primărie, relatează AFP, preluată de News.ro.

Macron a criticat NFP, acuzând că este „total imigraționist” și că propune „autorizarea schimbării stării civile în mod liber și gratuit în fața unui ofițer al stării civile”. În opinia sa, această propunere face parte din „lucrurile complet grotești” promovate de NFP.

Aceste declarații au stârnit reacții puternice din partea stângii. Liderul La France insoumise (LFI, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, a catalogat declarațiile drept „nedemne” și a afirmat că președintele „ignoră doza suferințelor pe care le implică persoanelor vizate”. Mélenchon a adăugat că Macron poate pune în pericol șansa stângii de a învinge în turul doi al alegerilor.

Reclamă

Senatoarea ecologistă Mélanie Vogel a susținut că „Macron se scaldă într-o transfobie crasă”, iar Clémence Guetté, fostă deputată LFI, a considerat că „extrema dreaptă nu mai are nevoie să facă campanie, pentru că Macron îi face treaba”.

„O așteptam pe Jupiter și l-am primit pe Nero”, a declarat la RTL secretarul Partidului Socialist (PS, centru-stânga) Olivier Faure. El l-a acuzat pe președinte că acumulează „fake news” și transfobie, afirmând că Macron îmbrățișează declarațiile cele mai populiste pe care le-a denunțat mult timp.

Fabien Roussel, directorul de comunicații, a comentat la franceinfo că „președintele Republicii îl lasă nervii și atacă programul Frontului Popular… Îl simt un pic febril”. François Ruffin de la LFI a spus că Emmanuel Macron „și-a ales tabăra” și că preferă naționalismul autoritarist în defavoarea Frontului Popular.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro