Emmanuel Macron, Joe Biden și Rishi Sunak și-au schimbat dramatic strategiile politice în fața provocărilor majore cu care se confruntă. Fiecare lider a ajuns la concluzia că a face greșeli și a spera că nimeni nu le va taxa nu mai funcționează, relatează Politico.

În Regatul Unit, prim-ministrul Rishi Sunak a convocat alegeri parlamentare pe 4 iulie, după ce s-a văzut aruncat în defensivă de politicienii țării sale, în primăvară, și confruntat cu un viitor politic din ce în ce mai incert.

În Statele Unite, președintele Joe Biden se confruntă cu propria sa politică nefavorabilă și are nevoie urgentă să-și schimbe tactica împotriva fostului președinte Donald Trump.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a fost umilit la alegerile pentru Parlamentul European după victoria partidului de extremă dreaptă Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen. El a decis dizolvarea Adunării Naționale și convocarea alegerilor anticipate pe 30 iunie și 7 iulie.

Macron a fost cel mai explicit cu privire la hotărârea sa de a prelua inițiativa, afirmând: „A fi francez, în inimă, înseamnă a alege să scrii istorie, nu a fi condus de ea”.

Calculele tuturor celor trei lideri indică o schimbare dramatică a discursului pentru a scăpa de problemele politice grave. Toți trei se confruntă cu un electorat dificil, supărat de inflația persistentă, imigrația necontrolată și costul ridicat al locuințelor.

Biden și Macron reprezintă partide de centru și de centru-stânga aflate în dificultate, în timp ce Sunak provine din Partidul Conservator de centru-dreapta, care a deținut puterea 14 ani.

Strategia lui Biden se bazează pe convingerea că alegătorii de mijloc vor renunța la Trump, în timp ce provocarea lui Sunak este să recâștige impulsul pierdut în fața liderului Laburiștilor, Keir Starmer, și a forțelor de dreapta condus de Nigel Farage.

Dezbaterea este văzută de democrați ca o oportunitate de a-și îmbunătăți poziția, consilierii lui Biden subliniind importanța unei întâlniri față în față cu Trump. „Trebuie să-l târâm din nou în sufrageria americanilor,” a spus un consilier din tabăra Biden.

În Regatul Unit, conservatorii au intrat în panică după ce decizia lui Sunak de a părăsi ceremoniile de comemorare a Debarcării din Normandia pentru un interviu televizat a fost criticată aspru. Sunak este acum asediat atât de laburiști, cât și de Nigel Farage și forțele de dreapta.

Macron speră să evite aceeași soartă printr-o campanie electorală agresivă, anticipând că alegătorii vor vota diferit pentru alegerile parlamentare naționale față de cele europene. Echipa lui Macron consideră că un vot care l-ar face pe Bardella prim-ministru este o chestiune total diferită, majoritatea francezilor optând pentru stabilitate.