Lovitură grea pentru unul dintre cei mai mari susținători ai lui Vladimir Putin.

Liderul cecen, Ramzam Kadîrov, se confruntă cu probleme grave de sănătate. Presa internațională relatează că a fost otrăvit și că se teme să fie tratat de medici din Rusia.

Ramzam Kadîrov a devenit, în ultimele 12 luni, unul dintre susținătorii și aliații de seamă ai lui Vladimir Putin. Liderul cecen și-a trimis propriile trupe pe frontul din Ucraina și nu doar o dată s-a mândrit cu „victoriile” Federației Ruse de pe front.

Doar că în ultimele săptămâni, Kadîrov a fost neobișnuit de absent în spațiul public. Ba mai mult de atât, el chiar a absentat de la discursul lui Vladimir Putin, la aniversarea a un an de la începutul „operațiunii speciale” a Moscovei.

Presa internațională relatează că nu ar fi vorba de o răcire a relației dintre cei doi, ci de o problemă gravă de sănătate. Jurnalistul kazah Azamat Maitanov relatează că liderul cecen ar fi grav bolnav și că viața îi este pusă în pericol. Ar fi vorba de o boală care-i afectează rinichii, motiv pentru care ar fi răpus la pat.

Și Ahmed Zakaiev, reprezentantul cabinetului de miniștri al republicii cecene Icikeria, guvern separatist nerecunoscut care luptă pentru independența față de Federația Rusă, are o variantă asemănătoare. El susține că Ramzam Kadîrov ar fi bolnav de mai multe luni și că ar fi dependent de medicamente.

Cât despre cauza acestei boli misterioase, se suspectează că ar fi vorba de otrăvire. Variantă ce poate fi posibilă, mai ales că în ultimele luni, liderul cecen și-a făcut numeroși dușmani.

Kadîrov nu are încredere în medicii din Rusia

În ciuda apropierii lui Kadîrov de Federația Rusă și de Putin, se pare însă că nu are încredere în aliații săi. El ar fi refuzat să fie tratat de un medic rus, ci în schimb a optat pentru unul din străinătate.

Astfel că cel care-l tratează pe „măcelarul” lui Putin ar fi un doctor din Emiratele Arabe Unite. Numele său este Yassin Ibrahim El-Shahat și are mai bine de 30 de ani de experiență în domeniu. Kadîrov l-a chemat special la reședința sa din Groznîi, unde îl va trata pentru afecțiunea sa misterioasă.