Rușii încearcă să străpungă liniile defensive ucrainene în apropierea orașului Torețk din regiunea Donețk, estul Ucrainei, a declarat joi un purtător de cuvânt militar ucrainean, relatează agenția EFE, potrivit Agerpres.
În cursul zilei de miercuri, trupele ucrainene au respins la Torețk și în alte zone din apropiere 24 de atacuri ale inamicului, potrivit acestui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloșin. Unele dintre aceste asalturi au fost respinse în interiorul orașului Niu-Iork, situat la mai puțin de zece kilometri sud de Torețk și controlat parțial de trupele ruse. Torețk avea înaintea războiului circa 30.000 de locuitori, iar Niu-Iork mai puțin de 10.000.
„Situația pe această axă nu s-a schimbat în mod semnificativ”, a afirmat despre sectorul de front de la Torețk purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Tactic Hortiția al armatei ucrainene, unitate căreia îi este încredințată apărarea pe acel sector. „Inamicul desfășoară operațiuni de luptă în afara orașului, nu sunt inamici în interiorul” orașului Torețk, a precizat acest ofițer ucrainean, Nazar Voloșin.
El mai afirmă că aviația rusă execută constant atacuri asupra acestui oraș, folosind bombe aeriene ghidate și rachete, în timp ce unitățile terestre ruse concentrează efective de luptă în acea zonă și în altele de pe frontul din estul Ucrainei pentru a cuceri teritoriile rămase sub controlul Kievului în provinciile Donețk și Lugansk.
Rusia a revendicat joi capturarea unui nou sat în estul Ucrainei, în timp ce trupele sale continuă înaintarea în liniile defensive ucrainene, dar fără a reuși până în prezent vreo străpungere majoră. Acest mic sat, Voskhod, este situat în apropiere de Oceretine, un alt sat ocupat deja de trupele ruse, într-un sector al frontului în care acestea au făcut progrese rapide în ultimele săptămâni, profitând de dificultățile armatei ucrainene de a-și completa efectivele de soldați.
Rusia câștigă teren în estul Ucrainei după eșecul contraofensivei ucrainene majore din vara trecută și după căderea orașului fortăreață Avdiivka, ocupat în februarie de armata rusă, în timp ce trupele ucrainene încă nu dispun de muniții suficiente și de asemenea au nevoie de noi recruți.
Într-o propunere pentru o încetare a focului și o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina și de aliații ei occidentali, președintele rus Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova și Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfășurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.
Ucraina a răspuns atunci că acceptă doar „formula de pace” propusă de președintele Zelenski, un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia a respins planul și a cerut Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei și a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
Între timp, Zelenski a anunțat în urmă cu două săptămâni că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului. „Avem numeroși răniți și morți pe câmpul de luptă și printre civili. Nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace”, a declarat Zelenski, referindu-se la conferința internațională care a avut loc luna trecută în Elveția și la care Rusia nu a fost invitată. Președintele ucrainean a mai spus că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susținătorii săi, ar urma să fie prezentat la un al doilea summit. Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la o asemenea reuniune. Însă un viceministru rus de externe a declarat joi că Rusia nu va participa la o asemenea reuniune, în condițiile în care aceasta s-ar concentra din nou exclusiv pe propunerile lui Volodimir Zelenski, în timp ce alte inițiative de pace ar fi ignorate.