Reclamă

În contextul alegerilor prezidențiale care se apropie, principalii candidați pentru funcția de președinte al României s-au angajat deja în confruntări publice, cu accente pe educație și integritatea academică. Subiectele de controverse recente s-au centrat pe studiile universitare și doctoratele exprimate în CV-urile acestora, implicând acuzații de plagiat și discuții asupra notelor obținute la Bacalaureat.

Elena Lasconi, figură proeminentă a alegerilor, a fost acuzată că ar fi păstrat secret faptul că a terminat Universitatea Ecologică din Deva, prezentată cu o medie sub 7. Oficial, Lasconi și-a detaliat studiile la ASE București, susținând că a susținut licența cu o notă de 9,20. „Este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns (…) În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate,” a declarat Lasconi.

Mircea Geoană, fost secretar general adjunct NATO și recent anunțat candidat, își apără teza de doctorat în fața acuzațiilor de plagiat din 2024, respinse de o comisie ASE care susține că doar 43 de rânduri ar fi fost plagiate. Geoană a afirmat: „Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile.”

Nicolae Ciucă, lider PNL, de asemenea vizat de acuzații de plagiat pentru teza sa de doctorat, își menține poziția că la momentul redactării acesteia nu erau reglementări clare privind plagiatul. Ciucă a spus: „Nu intru la concurență cu nimeni pe trecut.”

Marcel Ciolacu și-a prezentat studiile de la Liceul de Filologie-Istorie „Mihai Eminescu” și Universitatea Ecologică din București, în fața speculațiilor despre netransparență în CV-ul său inițial. Ciolacu își susține pregătirea academică, afirmând că nota sa la Bacalaureat a fost de 7,03.

George Simion, lider AUR, declară obținerea licenței în Administrație și Afaceri la Universitatea din București și a unei medii de 9.69 la Bacalaureat. Simion a continuat cu un masterat în Crimele comunismului la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Oficial, campania pentru alegerile prezidențiale începe pe 25 octombrie, iar turul de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie. Disputa între candidați în privința pregătirii academice și a integrității urmează să capete intensitate pe măsură ce se apropie data alegerilor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro