Reclamă
Reclamă

Luna iunie 2024 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, conform anunțului făcut luni de serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice. Aceasta continuă o serie de temperaturi excepționale care, potrivit unor oameni de știință, sugerează că anul 2024 ar putea deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că fiecare lună începând cu iunie 2023 – un total de 13 luni consecutive – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu lunile corespunzătoare din anii anteriori.

Conform datelor recente, 2024 ar putea depăși 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor. Schimbările climatice provocate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino au dus temperaturile la maxime record până în prezent, au menționat unii oameni de știință. Zeke Hausfather, cercetător științific la Berkeley Earth, a declarat: „Acum estimez că există aproximativ 95% șanse ca 2024 să depășească 2023 și să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeței globale, la mijlocul anilor 1800”.

Reclamă

Schimbarea climei a declanșat deja consecințe grave în întreaga lume în 2024. Luna trecută, peste 1.000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului de la Mecca, iar decese cauzate de caniculă au fost înregistrate și în New Delhi, care a îndurat un val de căldură de o durată fără precedent, dar și în rândul turiștilor greci.

Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a menționat că sunt „șanse mari” ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată. „El Nino este un fenomen natural care va apărea și dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”, a spus ea.

El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală. Acest efect s-a diminuat în ultimele luni, iar lumea se află în prezent în condiții neutre, înainte de apariția unor condiții mai reci de tip La Nina, care sunt așteptate să se formeze la sfârșitul acestui an.

Emisiile de gaze cu efect de seră, rezultate din arderea combustibililor fosili, sunt principala cauză a schimbărilor climatice. În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările nu au reușit până acum să reducă aceste emisii în mod colectiv, ceea ce a dus la creșterea constantă a temperaturilor timp de decenii.

În cele 12 luni care s-au încheiat în iunie, temperatura medie la nivel mondial a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900, a declarat C3S.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro