Sunt informații de ultimă oră de la Palatul Cotroceni legate de agenda președintelui Klaus Iohannis. În ciuda criticilor pe care le-a primit legate de costurile deplasărilor sale internaționale, șeful de stat pleacă într-un nou turneu. De data aceasta, destinația sa este Africa.

Klaus Iohannis pleacă în turneu: merge în Africa

Administrația Prezidențială a oferit informații despre programul președintelui Klaus Iohannis pentru perioada ce urmează. Șeful statului va pleca într-un nou turneu internațional, care se va desfășura în perioada 4-23 noiembrie 2023.

Pentru prima oară în 20 de ani, un lider al României va ajunge din nou în Africa. În cele peste 2 săptămâni de călătorie, Iohannis va vizita mai multe state.

Acestea sunt Republica Kenya, Republica Unită Tanzania și Republica Cabo Verde, unde vor fi vizite de stat, iar singura vizită oficială va fi în Republica Senegal.

Aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menționate și redinamizarea relațiilor economice și sectoriale, urmărind deschiderea și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global., a transmis Administrația Prezidențială.

Amintim că ultimul șef de stat care a vizitat Africa de Sud a fost Ion Iliescu, în anul 2003.

Scandal pe avionul privat cu care zboară Klaus Iohannis

Deplasările președintelui Klaus Iohannis din ultimul an au atras un val de critici. Nu din cauza deplasărilor, ci din cauza costurilor extrem de ridicate.

Mai exact, șeful de stat călătorește cu un avion privat, pe care pare să-l prefere, deoarece l-a utilizat în toate turneele sale. Anul acesta, a mers în America de Sud, Japonia și Singapore, cu o aeronavă închiriată.

Este vorba despre un  Boeing 737-900ER în configurație BBJ, considerat de lux, de la compania aeriană luxemburgheză Global Jet. Administrația

Prezidențială a transmis că informațiile referitoare la costurile pentru aceste deplasări sunt confidențiale.

BoardingPass a calculat că zborurile președintelui Klaus Iohannis din 2022 și primele două luni din 2023 au costat 3,3 milioane de euro.