Dictatorul Belarusului, Alexander Lukașenko, a afirmat că nu regretă decizia de a permite Rusiei să folosească teritoriul țării sale pentru a invada Ucraina. Această declarație a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc duminică, în contextul în care se apropie de câștigarea unui nou mandat, având susținerea a 87,6% dintre votanți conform sondajelor de la ieșirea din secțiile de votare.
În vârstă de 70 de ani, Lukașenko este la putere din anul 1994. După alegerile din august 2020, a răspuns cu o represiune brutală la cele mai mari proteste antiguvernamentale din Belarus. Situația internațională s-a înrăutățit în 2022, când a permis Belarusului să devină o rampă de lansare pentru ofensiva militară rusă asupra Ucrainei.
„Nu regret nimic”, a declarat Lukașenko, întărind ideea cu cuvintele: „fratele său mai mare” Putin a primit sprijinul Belarusului. Întrebările presei, printre care s-a regăsit și agenția AFP, nu au schimbat poziția liderului belarus.
Lukașenko a evitat să clarifice dacă acesta va fi ultimul său mandat în funcție, menționând că „nu este pe cale să moară” și că nu are un succesor pregătit. A infirmat ipoteza că unul dintre cei trei fii ai săi ar dori să-i urmeze la conducere, subliniind că viitorii lideri ar putea proveni din rândurile actualilor guvernatori sau membri ai guvernului, dar cu siguranță nu o femeie.
De asemenea, a negat că eliberarea recentă a unor deținuți politici, peste 250 din iulie anul trecut, ar fi o încercare de a se apropia de Occident, în condițiile în care aproximativ 1.250 mai sunt încă în detenție.
Lukașenko a fost interogat și despre Maria Kolesnikova, o figură cunoscută a opoziției, afirmând că ea este „bine”, și a menționat că a intervenit pentru a-i permite tatălui ei să o viziteze anul trecut. Kolesnikova a fost una dintre liderii protestelor din 2020 și se află închisă din septembrie același an.
Analiștii estimează că aproximativ jumătate de milion de bieloruși au părăsit țara în urma represiunilor guvernamentale severe lansate după 2020.