Reclamă
Reclamă

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, marţi, că foarte probabil îi va graţia pe opozanţii politici întemniţaţi care au luat parte la protestele împotriva realegerii sale, dar care acum sunt grav bolnavi de cancer, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Să nu fiţi surprinşi dacă oamenii noştri care sunt grav bolnavi – asta este ceea ce se scrie despre ei – sunt eliberaţi în câteva zile”, a spus Lukaşenko la un eveniment organizat cu ocazia zilei naţionale a Belarusului.

El nu a precizat cine sunt persoanele eligibile pentru graţiere.

Reclamă

Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukaşenko este unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai liderului rus Vladimir Putin, fiind acuzat de opoziţie şi de organizaţiile pentru drepturile omului occidentale de încarcerarea disidenţilor sub diverse pretexte.

Realegerea sa în 2020, pentru al şaselea mandat de preşedinte, a condus la proteste de stradă fără precedent în Belarus, demonstranţii acuzându-l de falsificarea rezultatelor scrutinului. Poliţia a arestat participanţii în număr mare în lunile care au urmat alegerilor; reprezentanţii societăţii civile au menţionat chiar peste 25.000 de persoane arestate.

Organizaţia pentru drepturile omului Viasna a recenzat 1.403 deţinuţi politici în Belarus. În luna mai, 254 de deţinuţi politici se aflau în condiţii de risc, printre care 92 erau grav bolnavi, iar 63 aveau vârste de peste 60 de ani.

Numeroşi opozanţi belaruşi s-au refugiat în ţări vecine ca Lituania şi Polonia. Printre aceştia se află fosta candidată la alegerile prezidenţiale Svetlana Tihanovskaia, care acum conduce opoziţia din exil.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro