Testarea populației, mai ales a grupelor aflate în prima linie a luptei cu COVID-19 este esențială în controlarea răspândirii acestei boli, care a dat peste cap viața pe întreg mapamondul. O spun specialiștii și o confirmă exemplul tărilor care au reușit să țină cifra îmbolnăvirilor și a deceselor foarte jos, testând masiv cetățenii.

Reclamă

În aceste condiții, multe voci acuză că situația reală a îmbolnăvirilor înregistrate în țara noastră este mai serioasă decât cea oficială, prin prisma faptului că nu se testează suficient.

Iată că astăzi și premierul țării, Ludovic Orban, a recunoscut public că în România nu se testează la capacitate maximă, întrucât se prelucrează în jur de 5000 de teste pe zi, mai puțin cu aproximativ 3000 de teste decât există posibilitatea tehnică de a o face.

Ce declară Orban

”Capacitatea este mult mai mare decât numărul de teste efectuate în prezent. Capacitatea este de aproximativ 8000 de teste, astăzi, în 61 de centre, obiectivul nostru este să creștem în continuare capacitatea de testare, să putem testa cât este nevoie, conform protocolului.”, a spus Ludovic Orban, la ieșirea de la vizita de lucru efectuată la Institutul Cantacuzino din capitală.

Reacţia istorică a lui Traian Băsescu

Fostul preşedinte al țării, Traian Băsescu acuza chiar ieri autoritățile că testează insuficient populația, în actualul context epidemic, ceea ce ar cauza, în opinia lui o lipsă de control și cunoaștere a situației reale din România.

“Eu consider că testarea atât de puţină este o crimă organizată (…) Da, e [o acuză] foarte gravă, dar o susţin! Testarea unui număr foarte mic de oameni face ca noi să nu realizăm care este nivelul de infectare a populaţiei, nivelul de răspândire a virusului şi nivelul de îmbolnăvire. Testăm puţin, avem puţini bolnavi! Dacă am testa mai mult, am avea mai mulţi. Aici suntem într-o adevărată goană după a micşora numărul de decese ca să spunem cât suntem de buni. Dar să ştiţi, datorită [sic!] testărilor puţine sunt foarte mulţi care mor sufocaţi în casele lor şi nu-i ştie nimeni că au murit de coronavirus. Este părere mea, e inginerească, nu e venită de la savanții care vin la televizor (…) Oamenii din mediul rural, care se duc rar la doctor, se trezesc că nu se mai trezesc. Ați văzut ce face nenorocitul ăsta de virus, atacă plămânii“, a atras atenția Traian Băsescu, la Europa FM.

Băsescu subliniază că este esențial să testăm cât mai mult și să cunoaștem situația reală, pentru a nu avea surprize neplăcute, atunci când se va da drumul circulației, după 15 mai, iar persoanele infectate dar asimptomatice vor deveni vectori de raspandire ai virusului.

„Dacă nu lansăm un program masiv de testare a populației, în opina mea, vom petrece prost vara, pentru că asimptomaticii vor distribui boala imediat ce se relaxează măsurile şi se renunţă la izolare. Testările puține vor face, ca de pe 15 [mai], când vom putea circula în libertate oarecum, asimptomaticii nedepistați să infesteze zeci de mii de oameni, iar asta va fi responsabilitatea celor care, astăzi, vin și sunt atât de plini de ei că sunt mai puțini morți decât în Italia, dar uită că avem populație de 3 ori mai mică“, a mai spus Băsescu.