Ludovic Orban, prim-ministrul României, a făcut o serie de declarații înaintea ședinței de guvern. Acesta a vorbit despre măsurile pe plan economic și nu numai luate de Guvern, în încercarea de a limita efectele produse de pandemia coronavirusului.

Ungaria, ajutor pentru Români

Premierul a anunțat că în urma unei discuții cu Viktor Orban, premierul Ungariei, au stabilit permitea tranzitului românilor care se întorc în țară din vestul Europei prin Ungaria.

„Azi, în urma unei discuții personale cu premierul Ungariei am fost informat oficial că se va reglementa situația cu tranzitul în Ungaria. În ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții, iar în ceea ce privește transportul de persoane se va permite în fiecare zi un convoi între orele 21.00 și 05.00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest”, a declarat Orban.

Măsuri economice

„Adoptăm un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate, dar va trebui să urmărim cu mare atenție evoluția economiilor de la nivel european pentru a găsi soluții.

Măsurile sunt, pe de o parte, măsuri de a susține financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numește șomajul tehnic. Am ales această formulă pentru că foarte multe companii sunt companii care funcționau foarte bine, care plăteau la timp taxele. Aceste companii, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile revin la normal, vor reîncepe activitatea.

Va trebui să injectăm bani în economie, să creștem investițiile, va trebui să luăm măsuri care să poată dezvolta companiile. De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Noi trebuie să fim cu atenția în egală măsură asupra activităților economice care pot continua în condiții normale, dar să asigurăm și capitalul de lucru pentru a susține aceste companii”, a declarat Ludovic Orban.

Primăriile, implicate în lupta împotriva răspândirii coronavirusului

„E absolut necesar ca în perioada următoare, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și toate ministerele implicate să fie pregătite pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară. Ați văzut numărul cetățenilor români care revin în țară cât este de mare, numai azi în cursul dimineții au intrat peste 3.500 de cetățeni români din diferite țări ale Europei. Aici trebuie să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor. Oricine vine dintr-o zonă carantinată va trebui să intre în carantină și cine vine din țările unde există peste 500 de cetățeni diagnosticați cu Covid-19 vor trebui să intre în izolare la domiciliu. I-am cerut ministrului de Interne să pregătească o reglementare fie sub formă de ordonanță militară sau Hotărâre de Guvern care să prevadă rolul clar al poliției locale care trece în subordinea poliției naționale, obligația de implicare a primăriilor din fiecare localitate în impunerea reglementărilor privind izolarea la domiciliu”, a declarat Orban.

Premierul Ludovic Orban a declarat că deși măsurile par stricte, ele sunt absolut necesare în lupta împotriva virusului chinezesc.

„Practic am redus la maximum prin măsurile restrictive ocaziile în care oamenii sunt apropiați și există posibilitatea de a se răspândi virusul.

Urmărim cu mare atenție evoluția cazurilor. Vom continua să luăm măsuri la fel de energice pentru a reuși să diminuăm ritmul de răspândire a virusului”, a indicat premierul.