Reclamă

Ideea de moarte nu este străină niciunei ființe care are viață pe pământ. Fenomenul în sine a fost mereu o preocupare pentru omenire,cu atât mai mult cu cât nimeni nu a putut explica unele detalii despre aceasta. Deși s-au realizat nenumărate studii științifice, iar perspectiva spirituală oferă de asemenea informații importante despre moarte, totuși există încă numeroase întrebări legate de acest subiect care nu și-au găsit răspunsurile.

Ce presupune de fapt moartea?

Corpul uman are la bază un ansamblu de celule de ordinul miliardelor. Natura umană a fost lăsată ca toate aceste celule să se dividă, regenereze sau să fie înlocuite. De altfel, celulele noi își fac loc îndepărtându-le pe cele vechi. Totodată, o parte dintre ele au inclusiv rol de a le anihila pe cele canceroase, bolnave.

Așadar, putem spune că organismul uman funcționează asemenea unui amplu mecanism, minuțios până la cele mai mici detalii.

Odată cu procesul de îmbătrânire, diviziunea de care sunt capabile celulele tinere, nu mai are loc la fel de alert.  Tezele specialiștilor susțin că telomerii care sunt poziționați pe cromozomi au această responsabilitate.

De asemenea, aceeași perspectiva științifică susține că omul poate trăi 12 de ani pe pamant. Până la vârsta respectivă, celulele ar avea capacitatea să se dividă constant. Totuși, 1% din populația lumii trăiește peste 100 de ani. Astfel, discuția este restrânsă în acest sens, procesele de îmbătrănire vizează o perioadă mai scurtă.

Cel mai reprezentativ exemplu în care speranța de viață crește în mod constant este Germania. Conform statisticilor, anual, speranța de viață a nemților se mărește cu 3 luni.

Cum „începem” să murim?

Mai multe studii realizate de-a lungul anilor arată că nu murim brusc ci procesul începe treptat.   Totul culminează cu cedarea rând pe rând a sistemelor din organism. Sistemul cardiovascular de cele mai multe este responsabil de acest aspect. Urmat de plămâni și creier.

Creierul funcționează și după moarte

În mod cert nimeni nu s-a întors de dincolo de moarte pentru a da explicații pertinente despre ceea ce se întâmplă în clipele fatidice. Exceptându-i pe cei care experimentează moartea clinică. Totuși, cercetătorii au identificat multe aspecte ale acestui proces. Unul dintre acestea este legat de activitatea creierului din timpul morții. Mai exact, a fost identificat faptul că acesta rămâne activ preț de 30 de secunde după ce sistemul cardiovascular încetează să funcționeze.

Viața ne trece prin fața ochilor

Această idee este susținută atât de latura spirituală cât și de cea științifică se pare. Din punct de vedere spiritual se spune că în momentul în care sufletul se desparte de trup, acestuia îi este permis să revadă o parte din viața pe care a avut-o pe pământ. Totodată, conform învățăturii creștine îngerul păzitor însoțește sufletul în această călătorie deseori înfricoșătoare.

Conceptual vector illustration about loss of loved one, human aging and death. Sad mystical background

Din perspectiva științifică există explicații și pentru acest moment marcant asupra spiritului. Medicii, profesori în cadrul unei universități din Louisville susțin teoria că în momentul în care inima se oprește, iar creierul rămâne activ preț de câteva zeci de secunde, omul își revede aproape fulgerător, ca într-un vis, viața pe pământ. Revede elementele care l-au marcat pozitiv, dar și faptele mai puțin bune pe care le-a făcut. Din nou, în acest punct, știința se întâlnește cu spiritualul.

Convingerile despre viața de apoi se intersectează astfel cu ceea ce marii cercetători au reușit să pună cap la cap despre moarte. În mod cert, odată cu evoluția tehnologiei, vor fi cercetate din ce în ce mai amănunțit astfel de detalii.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro