Reclamă

În ciuda miilor de vizitatori și a sutelor de articole și lucrări scrise despre el, castelul și-a păstrat secretele, de-a lungul secolelor. Vă voi oferi 5 dintre cele mai interesante, dar necunoscute fapte despre castelul Bran.

Castelul Bran a fost inițial o cetate de graniță, la granița cu Transilvania și Valahia. De fapt, a devenit castel abia în 1920 când Transilvania a fost unită cu restul României la sfârșitul Primului Război Mondial. La acea vreme castelul era abandonat și aproape ruinat. Proprietarii, municipiul Brașov au decis să cedeze castelul Reginei Maria

Regina s-a îndrăgostit de castelul Bran și i-a cerut arhitectului ei regal să reamenajeze vechea cetate într-un castel pitoresc. Ea a iubit atât de mult castelul încât și-a cerut inima să fie îngropată lângă castel.

Sursa: Social media

Pasajul secret

Pasajul secret nu mai este secret. Obișnuia să lege primul etaj al castelului de etajul trei. Aceasta era o scară de evacuare, ascunsă în interiorul zidului și era folosită de ofițerii castelului în caz de urgență.

Un șemineu fals ascundea intrarea în tunel. Pasajul a fost atât de bine ascuns, încât timp de generații a fost complet uitat.În 1920, regina Maria a ordonat renovarea castelului și a descoperit pasajul secret, spre surprinderea lor.

Vechea fântână de apă

O fântână de apă a fost crucială pentru castelele medievale. A asigurat o autonomie foarte importantă în timpul asediilor lungi când oamenii din castel trebuiau să se bazeze doar pe proviziile și resursele din interiorul castelului.

Apa era importantă nu doar pentru băut, ci și pentru stingerea incendiilor care aveau loc în timpul bătăliilor și era cel mai ieftin lucru pe care îl puteai fierbe și arunca peste dușmanii tăi. Dar la castelul Bran fântâna avea un alt scop. Fiind situat în vârful unei stânci, nu a fost o sarcină ușoară să construiești fântâna. Deoarece apa era la fundul stâncii, constructorii au trebuit să sape la 60 de picioare adâncime prin stânca solidă.

Apoi chiar deasupra nivelului apei se afla o cameră secretă de refugiu, o ascunzătoare. Când castelul era în pericol de a fi invadat de inamici, vistieria castelului putea fi ascunsă adânc în fântâna din această cameră secretă.

În 1920, când regina Maria a primit castelul, ea a extins această cameră în interiorul fântânii cu un tunel orizontal lung de 30 de picioare, care ajunge în partea de jos a stâncii de sub castel. În vechea fântână a fost montat un lift, astfel încât Regina să poată coborî în parc fără să urce toate scările.

De aceea, când vizitați castelul, observați vârful fântânii din curte, dar nicio fântână. Asta pentru că vârful puțului a fost îndepărtat pentru a face loc liftului.

Începând din 2018, în puț a fost montat un nou lift.

 

A fost castelul Bran, castelul lui Dracula?

Ei bine, toate dovezile istorice indică faptul că castelul Bran nu a fost niciodată castelul lui Dracula.

Castelul Bran era deținut de sașii transilvăneni care luptau adesea împotriva lui Vlad Dracula. Deci are sens să credem că Vlad Dracula a atacat și a preluat castelul de mai multe ori în campaniile sale împotriva sașilor din Transilvania.

Având în vedere metodele teribile de tortură și pedeapsă ale lui Dracula, nu vă puteți imagina decât ororile pe care le-a văzut acest castel când Bran a căzut în mâinile lui.

Mai târziu, regele ungar Mathias Corvin l-a arestat pe Vlad în 1462 în vecinătatea castelului. Vlad Dracula a fost probabil închis ceva vreme la castelul Bran, înainte de a fi transferat la închisoarea de lângă Budapesta.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro