Lucrul de acasă a devenit o realitate pentru mulți dintre noi. Specialiștii avertizează faptul că retragerea din lumea de-afară poate să conducă la alt fenomen de „alienare”. Sunt destule pericole la care ne expunem când lucrăm de acasă. Noua viață aduce însingurare și poate ceva opacitate în modul în care ne raportăm la diferite aspecte ale realității. Dar, lucrul de acasă, duce la pierderea barierei dintre viața privată și cea profesională. Poate cel mai nociv aspect al acestui tip de activitate.

Reclamă

Ce produce lucrul de acasă

Un studiu realizat de Kaspersky arată că un procent de 31% au început să muncească mai mult decât în mod normal. Lipsa timpului pierdut pentru deplasare creează impresia că nu muncim destul. Mare parte nu reușim să ne adaptăm acestui mod de lucru. Există un alt procent, mai mare, de 46% care acordă mai mult timp activităților personale. Aceștia reușesc să o facă tocmai pentru că reușesc să se organizeze mai bine. Tocmai timpul „câștigat” prin abolirea navetei până la locul de muncă.

Cel mai haios aspect dar și îngrijorător este altul. Tragi-comedia lucrului de acasă este că, 51% dintre angajați, recunosc că au început să acceseze multe materiale porno de când lucrează de acasă. Nociv este faptul că au folosit dispozitivele pe care le folosesc pentru lucrul de acasă. Din păcate se expun unor riscuri foarte multe, mai ales de infecții cu malware.

Un alt aspect era acela legat de faptul că se întretaie mult viața personală cu cea profesională. Mulți folosesc diferite conturi de rețele sociale personale pentru locul de muncă. Folosesc serviciile personale de internet, astfel cresc riscurile potențiale de shadow IT. Studiul arată că 42%  din cei care lucrează de acasă folosesc adresele de e-mail personale. Aproape jumătate dintre ei spun că le folosesc de când lucrează de acasă. Un procent de 38% au ales să folosească aplicații de mesagerie neavizate de departamentele It ale companiilor.