Lucrările de execuţie a metroului clujean au început miercuri, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, a preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi a primarului Emil Boc.

„Încep lucrările la prima magistrală de metrou din afara Capitalei! Construcţia metroului clujean este finanţată de Ministerul Transporturilor prin #PNRR, dar derulată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Este un nou exemplu de rezultat al unui parteneriat eficient al autorităţilor centrale şi locale în beneficiul românilor!”, a declarat Sorin Grindeanu pe Facebook.

Valoarea totală a contractului este de 13,69 miliarde de lei, din care 1,48 de miliarde de lei provin din PNRR, 41 de milioane de lei de la bugetul Primăriei, iar 10,04 miliarde de lei de la bugetul de stat, informează Agerpres.

„Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat anul trecut (mai 2023) cu o asociere de constructori pentru suma de 10,78 miliarde de lei (cu TVA). Această linie de metrou va deveni complet funcţională în 2031 când se mizează pe un număr de 164.000 de călători zilnic. Clujenii vor avea la dispoziţie, din acel moment, o linie de metrou uşor în lungime de peste 21 de kilometri şi 19 staţii”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii au participat la inaugurarea extinderii terminalului plecări al Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, o investiţie de peste 366 de milioane de lei.