Guvernul Chinez a anunța, vineri, că nu va oferi arme Rusiei pentru a o ajuta în războiul cu Ucraina. Oficialii chinezi au anunțat că nu îi oferă arme lui Putin nici în prezent, dar nici în viitor.
„Noi nu furnizăm și nu vom furniza arme părților aflate în conflict”, a afirmat ministrul de externe Chinez Qin Gang, după aproape două ore de discuții cu omologul său german, Annalena Baerbock, la Beijing.
Ministrul a menționat că exportul de produse cu dublă utilizare, atât în scopuri civile, cât și militare, este reglementat prin lege. El a subliniat că rolul Chinei în Ucraina este de a promova pacea și negocierile și a afirmat că nu vor turna gaz peste foc.
China nu va livra arme Rusiei
Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a cerut Chinei să îl încurajeze pe Vladimir Putin să pună capăt războiului inițiat de Kremlin împotriva Ucrainei. Ea a menționat că vizita liderului chinez Xi Jinping la Moscova a demonstrat că nicio altă țară nu are o influență mai mare asupra Rusiei decât China. Baerbock a precizat că modul în care China folosește această influență afectează direct interesele fundamentale ale Europei.
Baerbock a sperat ca, așa cum China a reușit să medieze pacea între Iran și Arabia Saudită, să încurajeze și Rusia să pună capăt agresiunii sale în Ucraina și să se angajeze în rezolvarea pașnică a conflictului. Ea a afirmat că, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, China are o responsabilitate specială în acest sens.
Qin Gang: Taiwanul este parte a Chinei!
Baerbock a aplaudat Beijingul pentru angajamentul său de a găsi o soluție, referindu-se la un document în care China își exprimă poziția în 12 puncte, dar care a fost criticat în Occident. Ea a subliniat necesitatea de a nu permite livrări de arme către Rusia, care să prelungească și mai mult agresiunea și de a nu permite utilizarea bunurilor cu dublă utilizare – civilă și militară – în scopul războiului.
După întâlnirea cu Baerbock, omologul său chinez Qin Gang a declarat presei că Taiwanul este parte a Chinei și aceasta „nu va permite nicio intervenție din exterior”, potrivit DPA. El a afirmat că alte state ar trebui să respingă activitățile separatiste din Taiwan dacă „respectă cu adevărat” principiul „o singură Chină”. Qin Gang a subliniat că China „nu va renunța la niciun centimetru pătrat din teritoriul” său.
Baerbock și-a exprimat preocuparea cu privire la tensiunile din jurul Taiwanului și a avertizat că orice destabilizare ar avea consecințe majore. Ea a menționat că 50% din comerțul global trece prin strâmtoarea Taiwan. „Unda de șoc a acestei crize economice” ar urma să afecteze și China, a spus șefa diplomației germane, adăugând că o escaladare militară în jurul Taiwanului ar fi un „scenariu de groază” pentru întreaga lume.
„Conflictele trebuie rezolvate doar pe cale pașnică”, a afirmat Baerbock, reiterând politica Germaniei privind recunoașterea unei „singure Chine”, conform căreia Beijingul este recunoscut ca fiind singurul guvern legitim al Chinei și că Berlinul nu întreține relații diplomatice cu Taiwanul.
Beijingul insistă că Taiwanul, o democrație autoguvernată, face parte din teritoriul său, chiar dacă insula are un guvern independent din 1949, notează DPA.