De rata bancară nimeni nu scapă. Din păcate, oamenii au făcut rate în perioada în care acestea puteau fi plătite. Acum, oamenii sunt pur și simplu disperați. Ratele au crescut atât de mult încât oamenii nu mai fac față cu alte cheltuieli.  

Sunt oameni care au ales să treacă la indicele IRCC, de la ROBOR, însă nu au avut timp să se bucure prea mult timp. Se pare că IRCC, sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), ar putea înlocui ROBOR. Analiștii în domeniul finaciar trag un semnal de alarmă și susțin că indicele IRCC ar putea crește chiar cu 50% la începutul anului 2023. Așadar, românii care au credite se vor putea confrunta cu o dobândă mai mare.  

Lovitură pentru românii cu rate la bănci

Expertul în managementul situațiilor de risc, Iancu Guda, a tras un semnal de alarmă cu privire la trecerea de la ROBOR la IRCC.  În contextul în care mulți români au văzut această variantă ca o soluție provizorie, specialistul susține că efectele pe termen lung vor fi în dezavantajul cetățenilor. 

Guda spune că nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC, dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv. Se pare că cei care au trecut de la ROBOR la IRCC au luat momentan o gură de aer, fiindcă acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială. Pe de altă parte, ratele mai mici din 2022, se vor întoarce precum un bumerang în 2023. Atunci ROBOR va scădea mai repede, pe când IRCC va rămâne mai mult timp la un nivel ridicat. 

Colaj Substantial

Marea greșeală a românilor

„Cine a suportat creșterea pe ROBOR o perioadă și nu a mai reușit să rămână acolo și a trecut pe IRCC a făcut o decizie și mai greșită. Pentru că, după ce că a luat lovitura de creștere a ratelor pe ROBOR precum dublă cocoașă la o cămilă, practic a suportat rate mai mari la ROBOR, după care a trecut pe IRCC, unde acum începe să suporte rate mai mari. Din rate mari o ține în rate mari”, a spus Iancu Guda, la Digi24.