Vești proaste pentru români! Creditele cresc din nou. Este lovitură totală.

Veștile proaste pentru românii care au rate la bancă nu se mai opresc! Iată cine sunt cei cărora le vor crește din nou creditele. 

Începând cu 1 aprilie, indicele IRCC pentru creditele luate după luna mai 2019 va crește, ceea ce va duce la o creștere a ratelor pentru aproximativ 450.000 de români. În prezent, ratele sunt calculate după valoarea IRCC aferentă trimestrului trei din 2022, care este de 5,71%. Cu toate acestea, la 1 aprilie, indicele IRCC va înregistra a șasea creștere consecutivă și va ajunge la valoarea de 5,98%. 

Cresc din nou ratele bancare!

Indicele IRCC se calculează zilnic și trimestrial. IRCC zilnic este calculat de Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.  

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește ca media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. 

Lovitură totală pentru românii care au rate la bancă! Cine sunt cei care vor plăti mai mult de la 1 aprilie
Social media

Cu cât va crește indicele IRCC

La sfârșitul lunii martie, BNR va publica noua valoare IRCC aferentă trimestrului al patrulea din 2022, care va fi de 5,98%. În perioada octombrie-decembrie 2022, valoarea zilnică IRCC a fost de 7,06%, în timp ce valoarea minimă a fost de 5,32%. În plus, BNR a avertizat că indicele IRCC va atinge un maxim în luna aprilie. 

Indicele IRCC a înlocuit ROBOR și se aplică creditelor de consum luate de români după luna mai 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018.  

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, spunea purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.