Veștile proaste pentru românii care au rate la bancă nu se mai opresc! Iată cine sunt cei cărora le vor crește din nou creditele. 

Începând cu 1 aprilie, indicele IRCC pentru creditele luate după luna mai 2019 va crește, ceea ce va duce la o creștere a ratelor pentru aproximativ 450.000 de români. În prezent, ratele sunt calculate după valoarea IRCC aferentă trimestrului trei din 2022, care este de 5,71%. Cu toate acestea, la 1 aprilie, indicele IRCC va înregistra a șasea creștere consecutivă și va ajunge la valoarea de 5,98%. 

Cresc din nou ratele bancare!

Indicele IRCC se calculează zilnic și trimestrial. IRCC zilnic este calculat de Banca Națională a României (BNR) în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.  

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește ca media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. 

Lovitură totală pentru românii care au rate la bancă! Cine sunt cei care vor plăti mai mult de la 1 aprilie Social media

Cu cât va crește indicele IRCC

La sfârșitul lunii martie, BNR va publica noua valoare IRCC aferentă trimestrului al patrulea din 2022, care va fi de 5,98%. În perioada octombrie-decembrie 2022, valoarea zilnică IRCC a fost de 7,06%, în timp ce valoarea minimă a fost de 5,32%. În plus, BNR a avertizat că indicele IRCC va atinge un maxim în luna aprilie. 

Indicele IRCC a înlocuit ROBOR și se aplică creditelor de consum luate de români după luna mai 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018.  

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, spunea purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.