Reclamă
Reclamă

Se pare că șansele pentru ca România să intre în spațiul Schengen la finalul acestui an sunt minime, conform unor surse guvernamentale. Consiliul de Justiţie și Afaceri Interne (JAI) din 4-5 decembrie, în cadrul căruia ar urma să se discute aderarea României și Bulgariei la Schengen, nu va include în ordinea de zi un vot cu privire la această temă.

Potrivit lui Rareș Bogdan, europarlamentar și prim-vicepreședinte al PNL, această amânare strategică nu este cauzată de România, ci de problemele în relația dintre Bulgaria și Olanda. Olanda este reticentă în ceea ce privește aderarea Bulgariei în zona de liberă circulație, însă controalele pe care Bulgaria le-a efectuat pe granița de sud în ultima perioadă au fost considerate satisfactory.

Cu toate acestea, Olanda are nevoie de un vot în parlamentul de la Haga pentru a valida aderarea Bulgariei, iar acest vot a fost negativ în trecut. Este necesar să se aștepte convocarea noului parlament și organizarea alegerilor, pentru ca un vot pozitiv să fie posibil în acest sens.

Austria și-a schimbat atitudinea față de aderarea României la Schengen

Rareș Bogdan susține că, deși în prezent România este singura țară care pare să sufere de pe urma amânării, situația se schimbă în mod pozitiv cu privire la aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Reclamă

Austria și-a atras atenția în ultimul an împotriva aderării României, însă acum, relația acestora cu țara noastră pare să se îmbunătățească. Negocierile diplomatice se află în plină desfășurare și trebuie să se aștepte un rezultat favorabil pe viitor, probabil în perioada JAI-ului din martie sau mai.

Lovitură totală pentru România! Țara noastră nu va intra nici anul acesta în Schengen. Aderarea nu va fi supusă la vot în decembrie

Ruperea barierei la aderarea României la Schengen ar oferi o imagine cu totul nouă și oportunități majore în ceea ce privește libertatea de circulație în Europa.

Austria critică decizia proprie de a bloca aderarea României la Schengen

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a fost deschis în privința opoziției țării sale față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a numit această decizie „greșită” și speră că într-o zi această poziție va fi revizuită de guvernul austriac.

Potrivit acestuia, blocarea României și Bulgariei nu face sens în contextul controlului fluxului de muncitori și solicitanți de azil în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Van der Bellen a menționat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele bulgar și este ferm convins că decizia luată de guvernul austriac nu este una corectă.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro