Se pare că berea este cea mai consumată băutură alcoolică de la noi din țară. Din nefericire pentru cei care o consumă, și acest produs se va scumpi anul acesta. Totul are loc din cauza faptului că materia primă și energia s-a scumpit.

România, pe primul loc la consumul de bere

Conform ANSA, țara noastră ocupă locul trei în clasamentul mondial al consumului de bere pe cap de locuitori. În mod surprinzător, Germania se află pe locul doi, deși se știe că în această țară consumul de bere este deja o tradiție.

Berea se va scumpi anul acesta din cauza mai multor criterii. În primul rând, din cauza pandemiei de coronavirus și din cauza restricțiilor, operatorii economici au avut de suferit și implicit distribuitorii de bere. De asemenea, evenimentele de tipul concerte, festivaluri, tot felul de alte spectacole au fost interzise mult timp. Ele sunt ocazii importante de consum pentru piața berii.

Lovitură totală pentru români! Cea mai consumată băutură alcoolică se va scumpi anul acesta

Din ce cauză se va scumpi berea în România

Directorul general al Berarii României, Julia Leferman, a explicat cu exactitate de ce se va scumpi această băutură alcoolică. Conform acesteia, criza pandemiei de coronavirus nu a fost singura. Acesteia i s-a mai adăugat criza de energie electrică și de gaze.

Astfel, costurile crescute de materie primă reprezintă o problemă în industria berii. De asemenea, schimbările climatice au dus la o producție mai mică la malț. Acest lucru s-a transformat într-o creștere la costul de materie primă pe acest tip de ingredient.

O altă problemă din acest punct de vedere o reprezintă transportul. Julia Leferman spune că berea este un produs greu de transportat și voluminos. Faptul că s-a scumpit petrolul, va duce și la creșterea costurilor operaționale, logistică, transport și distribuție.

„La final, decizia creșterii de preț aparține fiecărui producător și ține de politica comercială a fiecărei companii”, a declarat Julia Leferman, directorul general la Berarii României.