Începând cu data de 1 ianuarie 2024, consumatorii vor resimți efecte financiare în urma creșterii prețurilor la produsele cu sau fără nicotină. Această majorare vine ca urmare a modificării Codului fiscal în conformitate cu Legea 296/2023, care a apărut recent. Astfel, lista produselor care vor fi impuse la plata accizelor va fi extinsă, cuprinzând și lichidele destinate inhalării, arderea sau vaporizarea.

Modificările Codului fiscal și impactul asupra prețurilor

Legea 296/2023 aduce schimbări semnificative în ceea ce privește regulamentul fiscal referitor la impozitarea produselor cu potențial de risc redus, ce sunt supuse accizelor nearmonizate. Prin urmare, Codul fiscal va suferi modificări pentru a reflecta această schimbare legislativă.

Lista nouă a produselor supuse accizelor nearmonizate

În conformitate cu noile reglementări, în lista produselor care vor fi impuse la plata accizelor nearmonizate se vor regăsi următoarele categorii de produse:

  1. Produsele care conțin tutun și sunt destinate inhalării fără ardere. Acestea vor fi încadrate în codul NC 2404 11 00 și vor include produsele conținute în rezervele livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare care sunt clasificate în codul NC 8543 40 00.
  2. Lichidele cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere. Acestea vor fi încadrate în codurile NC 2404 12 00 și 2404 19 90, iar această categorie va include, de asemenea, produsele conținute în rezervele livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare clasificate în codul NC 8543 40 00.
  3. Produsele destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori din tutun, cu sau fără nicotină. Acestea vor fi încadrate în codurile NC 2404 12 00 și 2404 19 10 și vor include produsele conținute în rezervele livrate împreună cu țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare clasificate în codul NC 8543 40 00.

Lovitură totală pentru fumătorii din România! Cresc prețurile la toate produsele cu sau fără nicotină

Accizele nearmonizate în prezent

În conformitate cu Codul fiscal în vigoare în prezent, accizele nearmonizate se aplică doar următoarelor categorii de produse:

  1. Produsele din tutun încălzit care, în urma încălzirii, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a implica arderea amestecului de tutun. Acestea sunt încadrate în codul NC 2404 11 00.
  2. Lichidele cu conținut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic denumit „Țigaretă electronică”. Acestea sunt încadrate în codul NC 2404 12 00.

Accizele nearmonizate sunt taxe speciale care sunt impuse asupra unor produse cu potențial de risc redus. Acestea nu sunt reglementate la nivel european și fiecare țară stabilește independent nivelul acestor accize. În acest sens, autoritățile din România vor trebui să decidă nivelul accizelor pentru anii următori, în conformitate cu legislația în vigoare. Această decizie va trebui să fie luată în viitorul apropiat pentru a se asigura o implementare adecvată a noilor reglementări fiscale.