Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată în cadrul unui interviu la o emisiune TV dacă poate garanta că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajații din sistemul de învățământ vor primi salarii mai mari, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență 57/2023. Cu toate acestea, Ligia Deca nu a putut oferi un răspuns clar și concret în această privință, potrivit informațiilor publicate de Edupedu.ro.

Reporterul a adus în discuție faptul că legea salarizării în învățământ nu a fost încă supusă dezbaterii parlamentare, deși fostul ministru al muncii, Marius Budăi, a promis că acest lucru se va întâmpla până la data de 1 septembrie.

Ministrul Educației nu poate garanta majorarea salariilor în sistemul de învățământ până la 1 ianuarie 2024

În fața acestei întrebări, Ligia Deca a răspuns că, în prezent, există deja o creștere salarială care a intrat în vigoare la 1 iunie. Mai mult decât atât, a menționat că în acest an au avut loc majorări salariale de peste 25% pentru cadrele didactice și de peste 30% pentru personalul auxiliar.

Lovitură totală pentru angajații din Educație! Ligia Deca nu promite majorarea salariului de la 1 ianuarie 2024

Referindu-se la majorările salariale promise pentru viitor, Ligia Deca a subliniat că există un angajament al coaliției care prevede că, începând cu 1 ianuarie, salariile vor beneficia de o majorare de 50% din creșterea pe care ar avea-o până la noua grilă de salarizare.

Anunțul Ligiei Deca

Această grilă ar urma să aibă la bază salariul debutantului, echivalent cu salariul mediu pe economie.

Ministrul Educației a exprimat încrederea că acest angajament se va materializa, deoarece este un act normativ în vigoare și o promisiune a coaliției. Cu toate acestea, a subliniat că Ministerul Educației va face tot posibilul pentru a se asigura că această majorare salarială se va realiza, prin utilizarea tuturor mijloacelor disponibile.

Reamintim că din cauza salariilor foarte mici din Educație, la finalul anului școlar 2022-2023, profesori din întreaga țară au intrat în grevă generală. Mii de elevi nu  au putut face ore. Atunci, autoritățile le-au promis sindicaliștilor majorarea salariilor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitor.