Traian Băsescu, fostul președinte al României, se confruntă cu un proces controversat după ce a fost acuzat că a turnat la Securitate. George Pădure, fost primar al Sectorului 1 și afacerist, îi cere despăgubiri în valoare de 500.000 de euro pentru prejudiciul adus de această acțiune. Verdictul final urmează să fie dat pe 29 noiembrie, iar Băsescu riscă să plătească o sumă uriașă în urma acestui proces.

Dezvăluiri șocante au fost făcute de George Pădure într-un interviu acordat la Antena 3 CNN. Acesta susține că Băsescu a mințit în repetate rânduri și a încercat să mintă și la proces. În prima instanță, Băsescu a recunoscut că a scris despre Pădure, dar a negat că l-ar fi bătut sau batjocorit.

Însă, în a doua instanță, fostul președinte a susținut că nu îl cunoaște și că nu l-a văzut niciodată. Pădure a dezvăluit că Băsescu a informat Securitatea că el ar fi un spion belgian care lucrează pentru serviciile de spionaj belgiene.

Această acțiune a dus la percheziții nedeclarate și neanunțate asupra sa. Fostul primar susține că Băsescu a făcut tot posibilul să îl țină pe lista persoanelor indezirabile pentru România timp de 5 ani.

Lovitură pentru Traian Băsescu! Fostul președinte riscă să piardă jumătate de milion de euro pentru că a fost turnător al Securității colaj substantial

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis anul trecut că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Această decizie este definitivă și a fost luată în urma respingerii acțiunii lui Băsescu împotriva deciziei Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității. Astfel, judecătorii au confirmat colaborarea fostului președinte cu Securitatea.

Notele informative din dosarul lui Băsescu, redactate în perioada în care acesta era student la Institutul de Marină din Constanța, au jucat un rol crucial în luarea acestei decizii. Cele două note, scrise chiar de Băsescu și semnate cu numele conspirativ “Petrov”, au convins magistrații că acesta a colaborat cu Securitatea.

Cum se apără Traian Băsescu

Alte documente dactilografiate de ofițerii de Securitate au fost adăugate dosarului în urma relatărilor lui Băsescu. Aceste note, datate în 1975, conțin informații compromițătoare despre doi colegi ai lui Băsescu, iar una dintre ele sugerează că unul dintre aceștia dorea să rămână în străinătate. Astfel de intenții erau considerate grave în perioada respectivă și puteau duce la probleme mari pentru persoanele turnate.

În apărarea sa, Traian Băsescu susține că nu a știut că i s-a alocat un nume conspirativ și că nu a avut intenția de a colabora cu Securitatea. El afirmă că rapoartele sale au fost depuse la companie, nu la Securitate, și că erau semnate cu numele său real, “Căpitan Traian Băsescu”.

Fostul președinte a declarat că a aflat abia după Revoluție despre legătura dintre contrainformațiile militare și Securitate și că a crezut că acestea erau subordonate comandamentului forțelor navale.