Reclamă

Codul rutier 2022: La începutul lunii noiembrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege conform căruia șoferii vor putea fi amendați și de către Poliția Locală. În același timp, dacă proprietarul unui autoturism împrumută mașina persoană, acesta trebuie să transmită informații legate de identificarea șoferului și Poliției Locale, nu doar celei Rutiere. 

Parlamentarii au dat undă verde la începutul lunii noiembrie unei inițiative legislative prin care polițiștii locali vor putea să îi sancționeze pe șoferii care nu respectă Codul Rutier. De asemenea, funcționarii publici, fiindcă așa sunt încadrați polițiștii locali, vor putea da și amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice. De asemenea, aceștia vor putea sancționa și persoanele juridice, cu amenzi de până la 14.500 de lei. Această măsură are scopul de a-i face pe șoferii care parchează ilegal să respecte legea. 

Codul rutier 2022: Polițiștii locali vor avea voie să amendeze șoferii

Prin acest proiect de lege s-a modificat, practic, Codul Rutier. În acest sens, proprietarii de mașini sunt obligați să ofere detalii legate despre cei cărora le-au împrumutat autoturismele și Poliției Locale, nu doar celei Rutiere. 

Până la adoptarea acestui proiect, activitatea Poliției Locale era inutilă în multe situații. Mai clar, dacă aceștia găseau o mașină parcată ilegal, ei aveau voie doar să lase o simplă înștiințare pentru șoferi. Bineînțeles că majoritatea șoferilor ignorau înștiințarea respectivă. 

Lovitură pentru toți șoferii din România! S-a schimbat Codul Rutier: Nimeni nu va mai scăpa!

Acum totul se va schimba, fiindcă dacă șoferii vor refuza să le ofere polițiștilor locali datele de identificare, pot primi o amendă de până la 3.000 de lei. Această măsură va fi utilă mai ales în cazul șoferilor care parchează ilegal.

Amenzi de până la 3.000 de lei

Dacă șoferii vor ignora solicitările poliției, indiferent dacă este cea rutieră sau cea locală, atunci vor primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni. O altă informație importantă pentru șoferi este că, dacă aceștia vor fi amendați, vor trebui să plătească amenda integral. Mai exact, nu va putea fi plătită în cel mult 15 zile, la jumătate. 

Șoferul trebuie să comunice autorităților următoarele date personale: numele, prenumele, CNP-ul, domiciliul sau reședința, numărul și seria buletinului. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro